Уся історія Ужгорода в одному фільмі (відео)

Сто років тому в маленькому Ужгороді спільно проживали русини з євреями та греками, словаками, поляками, угорцями та ромами.
Розвивали місто, несли в народ культуру і традиції. Зберігали своє і наповнювались новим! Але багатьом не вдалось вписатись в історичні повороти і місто про них забуло.
Саме тому ми повертаємо частинку пам’яті про цих людей!

**********
Команда проєкту «Втрачений Ужгород: відеоверсія» попросили мене переглянути відеоісторії та дати їм свою оцінку.
Що я можу сказати по суті відеоверсії проєкту «Втрачений Ужгород» після того, як його «знайшла» п. Тетяна Літераті й зробили свої супровідні фахові коментарі справжні експерти… Браво!
Для мене як історика завжди важливим є лише одне: наскільки автор передає автентику минулого, адже будь-яке його реконструювання є лише ще однією суб’єктивною версією конструювання минулого. Не все минуле є, або має шанс стати, історією, а лише ті його «епізоди», які «впали в око» історику, експерту, досліднику. Даний проєкт – пряме тому підтвердження: віднайдено втрачене. Якщо в такому напрямку «віднайдення» минулого пані Літераті й ко рухатимуться і надалі, «втрачений» Ужгород (за аналогією Закарпаття та Україна загалом) має всі шанси повернути із забуття реальне, мультикультурне, європейське минуле маленького міста з великою історією його доброзичливих жителів.
З глибокою повагою,
Володимир Фенич, історик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *