Відомому русинському художнику Федору Манайлу -111 років

Федір Манайло народився в селі Іванівці (нині це Мукачівський район, Закарпатської області) 19 жовтня 1910 року (помер 15 січня 1975 року в Ужгороді).

Федір Манайло — живописець, графік, педагог, художник, представник молодого покоління Підкарпатської русинської школи живопису.

Випускник Школи декоративно-прикладного мистецтва у Празі,  був під сильним впливом чеських експресіоністів та сюрреалістів, великий знавець гуцульської народної творчості та міфології. Свої знання він виразно висловив у монументальних картинах «Гуцул», «Гуцулки» та їхніх народних обрядах, майже страшних казкових картинах та у картинах святкових і сумних подій із життя.

Під час війни він відвідав окуповану Україну з групою угорських та словацьких художників та журналістів (Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпропетровськ). З цієї подорожі Манайло приніс багато ескізів великого мистецького та документального значення. Доля цих малюнків невідома. Ця подорож мала негативні наслідки в житті Манайли, за радянського режиму його в будь -який момент могли звинуватити у співпраці з нацистами. Можливо, тому після 1945 року цей експресіоніст і сюрреаліст став «головним закарпатським художником», який малював свої картини в стилі  соцреалізму, багато років приховуючи свої картини 30 -х- першої половини 1940 -х років.

На початку 1960-х, під час реформ Хрущова, його сини, художники нового покоління, змусили свого батька витягнути зі схованки старі згорнуті картини і організували його виставку в Києві. Картини “старого” Манайла шокували київську публіку, виставка стала важливою подією на культурній сцені української столиці.

Сам Манайло намагався повернутися до свого стилю 1930 – х років, але марно, це вже було неможливо. Йому не вдалося прослідкувати за виразністю та монументальністю минулих років, його пензлик намалював щось інше.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *