Стівен Хокінг: До “судного дня” залишилося 100 років

За останні сто років своєї історії людство зробило величезний інноваційний стрибок. Ми навчилися літати (принаймні з допомогою літаків і вертольотів), будувати гігантські машини, лікувати колись невиліковні хвороби, розробили комп’ютер, Інтернет і розумні ґаджети.

У той же час ми продовжуємо планомірно себе знищувати: постійні війни (дві з яких були світовими) і створювані людиною кліматичні зміни – приблизно так можна охарактеризувати список «інтересів» нинішніх поколінь.

Стівен Хокінг, відомий фізик-теоретик і популяризатор науки, вважав, що при такому розкладі у нас залишилося близько 100 років до «судного дня» і нам необхідно терміново придумати спосіб покинути цю планету, поки не сталося гіршого.

Це не перший раз, коли Він дає такі песимістичні прогнози. Багато разів він лякав нас тим, як надрозумний штучний інтелект (ШІ) покладе кінець людству, а перший контакт з розумною позаземною цивілізацією може стати і останнім.

У листопаді 2017 року він заявив, що у нас залишилося 1000 років для того, щоб покинути Землю. Зараз цей прогноз став ще похмурішим. Тепер вчений відводить нам всього 100 років.

Дивно, що ж могло так статися, щоб у людини так змінилася точка зору. Найімовірніше, для самого Хокінга вони виявилися дуже невтішними, якщо вчений вирішив скоротити гіпотетичний залишковий термін існування Землі аж на 900 років. Більш детальна інформація про те, на базі чого Він робить такі прогнози, буде представлена в новому документальному фільмі телеканалу BBC, який вийшов 15 червня 2017 року  і називається Expedition New Earth («Експедиція до нової Землі»). У цьому фільмі вчений розмірковує на тему того, що людству необхідно стати міжпланетним видом протягом найближчого століття, якщо воно, звичайно, хоче вижити.

Наші дні пораховані На думку Хокінга, наші дні на Землі пораховані і причин для цього існує безліч: серйозні кліматичні зміни, загроза астероїдів, епідемії, перенаселення і голод, якщо назвати декілька.

Як вижити? Ми повинні почати колонізацію інших планет. І чим швидше, тим краще. За 100 років дійсно може багато чого статися. Крім цього, ми вже довели, що за цей час можна зробити безліч дивовижних наукових і високотехнологічних відкриттів. Але чи зможемо ми стати міжпланетним видом за такий відносно короткий проміжок часу?

Засновник компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск вважає, що це можливо. У нього навіть є план. Місце призначення? Марс. При нинішньому рівні розвитку технологій не можна сказати, що Червона планета знаходиться так вже й близько від нас. Однак  Маск обіцяє висадити людей на Марс до 2025 року і заснувати там колонію до 2033-го. Це цілком вписується в обіцяний нам Хокінгом відведений час.

На щастя, не тільки Маск працює в цьому напрямку. Аерокосмічне агентство NASA веде активне дослідження і розробку програми пілотованих польотів до Марса. Червоною планетою також зацікавився Китай. Хто знає, можливо, спільними зусиллями ми зможемо прискорити наш шлях до нового будинку

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *