Вчені заявили, що у тривалості життя людини немає меж

Авторам нового дослідження за допомогою комбінації статистики екстремальних значень, аналізу виживаності й смертності довгожителів вдалося прийти до втішного висновку: зростання числа людей, що досягли якомога більше старшого віку, веде до того, що вже в нинішньому столітті хтось із нас зможе побити рекорд Жанни Кальман і дожити до 130 років.

Шанси — один на мільйон, але це не неможливо. Жанна Луїза Кальман — французька довгожителька найстаріша з коли-небудь жили на Землі людей. На момент смерті їй було 122 роки.  Рекорд француженки Жанни Луїзи Кальман, яка народилася в 1875 році і яка померла в 1997-му, досі не має рівних: тривалість її життя – 122 роки й 164 дні. Хоча цей унікальний випадок підтверджений, у багатьох він викликає недовіру. Так, деякі впевнені, що Кальман померла набагато раніше, а дочка згодом видавала себе за неї. Однак нове дослідження вчених з Федеральної політехнічної школи Лозанни (Швейцарія) і Технічного університету Чалмерса в Гетеборзі (Швеція) допускає, що вже в цьому столітті людина зможе жити до 130 років — або навіть довше. Хоча шанси все ще малі.

Межа тривалості життя залишається однією з улюблених тем для суперечок в науковому середовищі: так, автори одних робіт стверджували, що ми можемо існувати до 150 років, а інші — що не існує максимального віку, до якого людина в силах дожити.

Наприклад, співробітники Вашингтонського університету за допомогою статистичного моделювання недавно з’ясували: ймовірність того, що до 2100 року ми підійдемо до рубежу в 126 років, дорівнює 89 відсоткам.

Вчені зі Швейцарії та Швеції, стаття яких опублікована в журналі Royal Society Open Science, продовжують цю дискусію. Вони проаналізували інформацію, що зберігається в Міжнародній базі даних тривалості життя, по 1,1 тисячі довгожителів (старше 105) з 13 країн, в тому числі Франції та Італії.

«Кількість довгожителів (віком понад 100 років) багато років росте в багатьох країнах, завдяки покращеному харчуванню, здоров’ю та соціальних умов, і так далі, хоча Covid-19 трохи знизив ці показники, ймовірно.

Наше дослідження розглядає тільки тих, хто прожив понад 105 років, проте виглядає обґрунтованим вважати, що ті ж фактори приведуть до зростання і числа «найстаріших зі старих», – розповів Ентоні С. Девісон з Федеральної політехнічної школи Лозанни.

Вважається, що ризик смерті збільшується з віком: тобто у 90-річного в півтори тисячі разів більше шансів померти в наступному році, ніж у дев’ятирічного. Але результати авторів нового дослідження припускають, що в результаті цей показник виходить на плато і ймовірність померти залишається, можна сказати, фіксованою: на рівні приблизно 50 до 50.

«Після 110 років можна вважати, що прожити ще один рік — це майже як монетку кинути, — додає Девісон. – Якщо випаде «орел», ви доживете до наступного дня народження, а якщо ні — помрете в якийсь момент протягом наступного року ». З цього можна зробити висновок, що такі люди безсмертні.

У людини, яка прожила понад 110 років, шанси досягти 130-річного віку все ще дорівнюють одному на мільйон — малоймовірно, але не неможливо.

А якщо у світі додасться людей такого поважного віку, завдяки сучасній медицині, соціальному прогресу й іншим досягненням XXI століття, це буде ставати все більш правдоподібним — і хтось із нас, можливо, незабаром поб’є рекорд Жанни Кальман.

«Будь-яке дослідження екстремальної старості, будь то статистичне або біологічне, передбачає екстраполяцію, — пояснює Девісон. – Ми змогли встановити, що якщо межа нижче 130 років існує, то ми повинні були вже зараз виявити його, використовуючи наявні дані».

Таким чином, вважають вчені, тривалість людського життя, швидше за все, не має меж. До речі, хоча статистичні дані показують, що чоловіки вмирають раніше за жінок, відмінностей в виживаності між статями автори нової роботи не виявили

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *