Хто хоче жити вічно?

Пройде якийсь час, і медицина зможе знайти спосіб забезпечити безсмертя для людства. Ну, або принаймні для його частини. Можливо, дуже маленькій частині. Досягнення в галузі генної інженерії та нанотехнологій, зможуть відновлювати організм на молекулярному рівні. І будуть підтримувати життя людини вічно.

Життя у віртуальному світі

Ще одним варіантом досягнення безсмертя може стати технологія, безпосередньо не пов’язана з медициною. Вчені майбутнього можуть навчитися завантажувати людську свідомість у віртуальний простір. І там воно зможе існувати вічно. Адже людські тіла, навіть безсмертні, все одно можуть загинути. Наприклад, від нещасного випадку. А комп’ютерна кремнієва структура старіє набагато повільніше. При цьому її в будь-який момент можна дуже швидко і легко замінити. Футуролог Ян Пірсон недавно висловив припущення, що ця технологія може бути розроблена вже до 2050 року.

І результатом використання подібних технологій може стати нескінченне життя в чистій віртуальної реальності. Назавжди відірваною від якої-небудь значущого зв’язку з реальним світом.

Але, як би це не звучало дивно, безсмертя не є абсолютне благо.

У своєму романі 1958 року «Діти Мафусаїла» Роберт Хайнлайн припустив, що деякі істоти можуть досягти надзвичайно довгої тривалості життя, якщо не фактичного безсмертя, шляхом селекції. У більш пізньому романі, такому як «Досить часу для любові», опублікованому в 1973 році, письменник зобразив людину, яка досягає мудрості (дивної по суті), живучи надзвичайно довгий час. Основна думка твору досить цікава. На жаль, існування протягом багатьох років не обов’язково робить людину мудрою. І в книзі є безліч прикладів зворотних процесів.

Потрібно ховатися

У фільмі Джерома Біксбі 2007 року «Людина з Землі» показано людину з епохи верхнього палеоліту. Він прожив 14 000 років і дожив до наших днів. Коли люди починають розуміти, що він не старіє, йому доводиться міняти місце проживання. Незалежно від того, чого він досяг у житті, і які були його зобов’язання перед іншими людьми. Він був «людиною, яка живе поза часом, яким ми його розуміємо». І, як зауважує головний герой, «я відчуваю простір — свого роду свободу в тому сенсі, що в тому, що ми називаємо реальністю, можливо все». Вплив головного героя на історію, можливо, мало важливе значення для історії нашої цивілізації. Але схоже, це не принесло йому великого задоволення або почуття задоволення.

Наводить на роздуми стаття Хілларі Рознер під назвою All Too Human (Scientific American, вересень 2016 р.), в якій стверджується, що відсутність смерті як невід’ємної частину життя в корені змінить людину. Саме знання того, що ви не помрете, назавжди змінить ваш образ життя.

З іншого боку ми можемо уявити, на що схожа життя безсмертних істот в трилогії Майкла Муркока «Танцюристи на краю часу». Починаючи з твору «Чуже тепло» 1972 року, де ми спостерігаємо розпусний спосіб життя тих, хто намагається наповнити своє вічне існування все більш екстравагантними спробами знайти розвагу. І, можливо, навіть знайти якусь мету в нескінченній нудній Вічності. І звичайно всі ці спроби зазнають невдачі.

Вічний біль

Ще можна згадати капітана Джека Харкнесса, якого ефектно зіграв Джон Барроумен в телесеріалі «Доктор Хто». Герой переживає страждання, які може випробувати лише людина, яка не тільки ніколи не помре, але насправді в принципі не може померти. Повне зцілення, що відбулося з героєм після хвороби, має зворотну сторону. І смерть, на жаль, іноді стає недосяжним благом.

Ми могли б поспівчувати й словами пісні Queen «Хто хоче жити вічно», написаної провідним гітаристом групи Брайаном Меєм і доречно використаної у фільмі «Горець» в 1986 році. У ній передається розпач безсмертного. Адже ті, кого він любить, вмирають один за одним. У той час як він не має іншого вибору, крім вічного життя …

Слова вмираючого мудреця в романі Олафа Стейплдона «Останні й перші люди» 1930 року могли б підсумувати цю статтю: «особисте безсмертя також втомлює, як нескінченна пісня …».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *