А що, якщо навколишній світ не справжній?

Ви ніколи не замислювалися над тим, що наш світ насправді зовсім не реальний? Як часто Вам доводилося в житті стикатися з дивними збігами? Чи зустрічали Ви коли-небудь людину, яка як дві краплі води схожий на вашого друга? Але насправді виявлялося, що це зовсім не він?

Ви тільки не подумайте, що подібні думки у мене народжуються від того, що мені нічого робити. Тому що навіть наука не соромиться міркувати на цю тему. Як приклад можна згадати думки двох вчених, які висловили декілька років назад інтригуючу, але разом з тим тривожну думку про те, що всі ми можемо жити в Матриці. І наш світ не справжній.

Наш світ не реальний?

Ідея про те, що людство може жити в комп’ютерній симуляції, була детально досліджена в серії науково-популярних фільмів братів-сестер Вачовскі «Матриця». Але наскільки правдоподібна ця концепція? Якби ми жили в змодельованій реальності, змогли б ми це помітити?

Саме цю ідею обговорювали Джуліан Кейт і Каррі Гуін. Це професори Університету Північної Кароліни, США. Дослідження, які вони проводили, були зосереджені на концепції реальності. І на тому, як ми її сприймаємо.

Отже, які основні думки висловили вчені? Наприклад, про комп’ютерне моделювання. Наша цивілізація вже зробила кілька досить екстремальних технологічних стрибків за відносно короткий проміжок часу. Подивіться на сьогоднішні відеоігри. І порівняйте їх з тими, в які Ви грали в 90-і роки. Минуло-то всього якихось 30 років. А тепер уявіть, які віртуальні світи можна буде створювати через тисячі років!

Для мене очевидно, що рано чи пізно ми не зможемо відрізнити симуляцію від реальності.

Все пояснює Матриця!

Це ідея, до речі, підтримується генеральним директором SpaceX Ілоном Маском. Який стверджує, що існує надзвичайно висока ймовірність того, що ми живемо в комп’ютерній симуляції.

За словами професора Гуїна, ми все, можливо, хоча б один раз бачили докази справедливості такого припущення.

«Як і в будь-якій системі, в нашій Матриці бувають збої. До них можна віднести, наприклад, таке явище, як дежавю. Або ефект Мандели. Привиди, екстрасенсорне сприйняття, дивні збіги можуть бути ознаками того, що наш світ — віртуальна реальність», – заявив учений.

Тут все підлаштовано!

Від себе додам, що закони фізики й константи в нашому Всесвіті явно здаються особливим чином підігнаними один під одного. Адже саме таке поєднання робить можливим життя на основі вуглецю.

Що ще можна згадати з подібних дивацтв? Наприклад, параметри Сонця, разюче стабільного щодо своїх побратимів. Або ідеальні умови для життя на нашій планеті. Місяць, який має потрібну масу і чітко вивірену орбіту. Юпітер, який розташований в нашій планетній системі там, де він може захищати внутрішню частину Сонячної системи від масивних астероїдів.

Швидкість передачі інформації (швидкість світла) має кінцеве значення, можливо, якраз через обмеження швидкодії колосального комп’ютера, в якому розгорнуто віртуальні події, на яких крутиться наша реальність. І відстані до зірок, можливо, просто жахливі лише тому, що ніяких зірок насправді немає. Ми бачимо лише їх імітацію. І ніколи до них не долетимо …

Недоречні історичні артефакти, снігова людина, Нессі, загадка появи шумерів, дивні сни, телепатія, ясновидіння, і багато-багато іншого можуть отримати своє пояснення, якщо раптом виявиться, що наш світ не справжній.

Кому все це потрібно?

І тоді виникне найцікавіше запитання – для чого? І головне, навіщо?

На цей рахунок є у мене є декілька думок. Можливо, в далекому майбутньому, людство буде використовувати такі симуляції, щоб вивчати якісь історичні періоди. Або відчувати умови для життя людини таким чином, які в ті часи вже неможливі.

Або, можливо, симуляція виконує функцію свого роду в’язниці для розуму.

Я абсолютно не виключаю, що всередині симуляцій можуть існувати інші симуляції. Це означає, що коли Ви прокидаєтеся в одній з них, Ви насправді все ще перебуваєте в симуляції з більш високих ланцюжків реальностей.

Нова віра

Мало того, подібні думки можуть стати основою нової кіберрелігіі. Її постулати можуть говорити, що цей світ — комп’ютерна модель. І коли Ви вмираєте, то просто прокидаєтеся на рівень вище. Таких рівнів може бути, наприклад, 9. І коли Ви пройдете останній, то опинитеся в реальній дійсності. Безсмертною могутньою істотою.

Навіщо Вам все це треба? Вам нудно. Адже за прожиті Вами 1.5 мільярда років Ви багато чого побачили. А до теплової смерті Всесвіту ой як далеко. А прожити життя на віртуальній Землі — відмінна розвага. Перед зануренням у віртуальний світ Вас запитують — скільки років Ви хочете пограти? І ким бути? Ви відповідаєте — на першому рівні хочу бути … еее … Ілоном Маском. Симуляція Земля, 95 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *