Колосальне надскупчення поглинає нашу галактику

Астрономи, стурбовані зміщенням галактик Місцевої групи, після довгих досліджень прийшли до невтішного висновку: виявляється, весь цей час величезне надскупчення, бувши невидимим для спостерігача з землі, притягувало галактики до себе зі швидкістю 50 км/с!

Наша рідна галактика Чумацький шлях і її сусіди знаходяться в постійному русі. На думку вчених, вся місцева група, що складається з 50 галактик (їх число постійно зростає, оскільки астрономи відкривають все нові галактики) в цей час зсувається в одному напрямку під дією сили якогось величезного невидимого об’єкта.

Однак міжнародна команда дослідників знайшла винуватця: це найближче до місцевої групи надскупчення — величезна маса речовини, що складається з багатьох сотень галактик. Дивно, але цю неймовірну громадину досі ніхто не міг помітити, оскільки газові та пилові хмари, а також світло зірок нашої власної галактики заважають огляду.

Більш ранні дослідження руху Місцевої групи дозволили вченим передбачити те, що щось ховається за межами Чумацького Шляху. Вивчення галактик у сузір’ї Паруса, крізь які проходить площина нашої галактики, також призвело до висновку про те, що в цій області спостерігається підвищена Галактична щільність.

За допомогою 10-метрового великого південноафриканського телескопа і 3,9-метрового Англо-австралійського телескопа в Сайдинг Спрінг, вчені виміряли червоне зміщення 4500 галактик в сузір’ї Паруса, по обидві сторони від країв Чумацького Шляху, і підтвердили в щомісячних публікаціях Королівського астрономічного товариства Великобританії, що підвищена щільність галактик в регіоні все-таки існує на відстані 800 мільйонів світлових років.

Це відкриття означає, що околиці нашої галактики є свого роду «будинком» для іншої величезної зоряної структури, яка знаходиться трохи далі, ніж надскупчення Шеплі , раніше претендувало на роль «гравітаційного тягача». Завдяки гравітаційному тяжінню, галактики сузір’я Парус рухаються в його бік з величезною для людини швидкістю 50 км/с., але для тривоги немає причин: цей шлях займе цілих 5 трильйонів років, і до того часу людству буде вже все одно.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *