Чому фізики вважають, що людське суспільство чекає незворотний колапс?

Цікаве дослідження фізиків теоретиків призводить дійсно жахливі цифри. Результати великої роботи показали, що якщо людське суспільство продовжить рухатися в колишньому напрямі, то цивілізація в тому вигляді, в якому ми її знаємо зараз, прийде до «необоротного колапсу» вже через кілька десятиліть.

Чому фізики вважають, що людське суспільство чекає незворотний колапс?

Результати дослідження, опубліковані в журналі Scientific Reports, є моделлю нашого майбутнього. В основі роботи лежать дані про поточні темпи збезлісення і використання інших ресурсів. Вчені говорять, що навіть найпозитивніші прогнози показують 90% ймовірність катастрофи.

Фізики з Інституту Алана Тьюринга і Університету Тарапаки пророкують, що останні ліси будуть вирубані на Землі десь між 100 і 200 роками цього століття. У поєднанні з глобальними змінами чисельності населення і споживанням ресурсів – це неймовірний удар для людства. У світлі цього вчені говорять, що суспільство, яким ми його знаємо, може припинити своє існування протягом наступних 20 – 40 років.

Є і хороші новини, дослідники відзначають, що в глобальній перспективі темпи збезлісення фактично знизилися в останні роки. Однак вони досі занадто великі і як і раніше несуть збиток, так як нещодавно посаджені дерева не можуть захистити навколишнє середовище так само добре, як вікові ліси.

«Розрахунки показують, що при збереженні реальних темпів приросту населення і споживання ресурсів, зокрема лісових, нам залишається кілька десятиліть до незворотного краху нашої цивілізації», – йдеться в статті.

Щоб запобігти колапсу потрібно фундаментальна трансформація. Автори кажуть, що зараз основною рушійною силою колапсу є те, що споживання планетарних ресурсів сприймається несерйозно, оскільки керується економікою. Наша цивілізація віддає перевагу інтересам окремих людей, країн або територій, не піклуючись при цьому про всю екосистему.

Тому щоб зупинити катастрофу людям необхідно переглянути нинішню модель суспільства, і прийняти ту, яка ставить інтереси екосистеми вище індивідуальних.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *