FUEN звернулась до влади України визнати карпаторусинів, як коріннний народ України

Як повідомляє лем fm, з 9 по 12 вересня 2021 року в італійському місті Терст проходив 65 Конгрес Федеральної унії національних меншин (Federal Union of European Nationalities, FUEN).

В Конгресі брало участь понад 140 учасників із 20 країн, які представляють 41 національну меншину. Метою Конгресу було висловити свої погляди на актуальні питання розвитку національних меншин.

Місто Тест є столицею автономної області Фріулі Венеція Джулія, в якій проживають словени – національна меншина Італії. В цьому регіоні проживає близько 80 тисяч словенів. Конфедерація  словенських організацій й була організатором цьогорічного Конгресу.

Одним з учасників Конгресу був і Євген Жупан, голова Народної Ради русинів Закарпаття і голова громадської організації «Общество карпатських русинів», яка є членом FUEN.

Проблема  карпаторусинів потрапила й до резолюції, яку прийняли делегати Конгресу.

Конгрес звертається до влади України з проханням  визнати карпаторусинів, як автохтонну народну меншину Закарпаття. FUEN також просить визнати карпаторусинів корінним народом на підставі Закону «Про корінні народи України».
Що таке FUEN?

Федеральна унія європейських меншин є міжнародною недержавною організацією, яка була заснована в 1949 році й пов’язана зі створенням Ради Європи. Членами FUEN є десятки громадських організацій, які представляють етнічні, мовні та національні меншини. У Федеральну унію входить тільки одна русинська організація Європи. Це «Общество карпатських русинів» з України, головою якого є Євген Жупан.

FUEN добилася того, щоб Рада Європи прийняла Європейську хартію регіональних мов (мов меншин) і Рамковий договір про охорону національних меншин. Була заснована для того, щоб на своїй платформі захищати та підтримувати культуру, мову національних меншин, які не мають власної держави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *