Народна Рада русинів Закарпаття пише листа Світовому Конгресу Русинів (документ)

28 серпня 2021 року в Мукачівському замку “Паланок” відбувся перший об’єднавчий русинський мистецький фестиваль “Наохтема в рокаши”, який організували молоді русини Закарпаття і на який офіційно були запрошені всі керівники громадських русинських організацій, в тому числі й керівник ГО “Краєвого Общества Підкарпатських русинів” Микола Бобинець, який прийняв запрошення і був присутній. на фестивалі. На урочистій вечері Микола Миколайович перший оголосив тост за спільну співпрацю всіх карпаторусинів та об’єднання зусиль всіх громадських організацій краю для офіційно визнання Україною національності русин (карпаторусин).

31 серпня 2021 року організатори русинського мистецького фестивалю “Наохтема в рокаши” зустрічались з русинським активістом Мілан ПІліпом, керівником Управління у справах словаків, що проживають за кордоном Уряду Словаччини. За чашкою кави обговорили питання визнання карпаторисунів в Україні, як окремою національністю та участі русинів Закарпаття у Світовому конгресу русинів, який найближчим часом пройде у Польщі. Пан Піліп звернув увагу на те, що настав час зміни покоління у Світовій раді русинів.
Возможно, это изображение (5 человек, в том числе Роберт Иванчо и Иван Крафчик, люди сидят и в помещении)
 
Від Мілана Піліпа русинські активісти вперше почули про місце і дату проведення Світового конгресу русинів: “Чи формуєте вже делегацію на СКР і хто з присутніх буде учасником Конгресу?”. Просте запитання пана Мілана спочатку викликало розгубленість, а потім обурення:
 
На русинському фестивалі “Наохтема в рокаши” Микола Бобинець, член  Світової Ради русинів, яка є виконавчим органом Світового Конгресу Русинів, не сказав жодного слова про проведення Конгресу і про формування делегації від  України. Тоді про яке об’єднання русинів можна говорити?
 
2 та 3 вересня 2021 року в Ужгороді та Виноградові відбулася презентація книги історика зі світовим іменем, професора Торонтського університету, Почесного голови Світової Ради Русинів Павла Роберта Магочі: “«Підкарпатська Русь: формування національної самосвідомості (1848 –1948)». На жаль, на презентацію книги член Світової Ради русинів Микола Бобинець не прийшов.
 
 
Рядом зі мною сидить: Роберт Іванчо (голова ГО "Рідне Мукачево), Євген Жупан (голова Народної ради русинів Закарпаття). Напроти: Павло Роберт Магочі (професор Торонтського університету), Валерій Падяк (кандидат наук, викладач Пряшівського університету, видавець), Володимир Фенич(відомий вчений, кандидат історичних наук, викладач Ужгородського та Пряшівського університетів)
Зліва: Степан Сікора (шеф-редактор інтернет-видання “Фенікс-Слово”, Роберт Іванчо (голова ГО “Рідне Мукачево), Євген Жупан (голова Народної ради русинів Закарпаття). Напроти: Павло Роберт Магочі (професор Торонтського університету), Валерій Падяк (кандидат наук, викладач Пряшівського університету, видавець), Володимир Фенич (відомий вчений, кандидат історичних наук, викладач Ужгородського та Пряшівського університетів)
 
 
За келихом хорошого закарпатського вина та чашкою доброго кавіля обговорили багато цікавих питань:
 
1. Об’єднання всіх русинських громадських організацій для розв’язання питання визнання карпаторусинів, як окремої національності та визнання карпаторусинів корінним народом Закарпаття, України.
2. Проблеми представлення у Світовій Раді Русинів всіх карпаторусинів краю через асоціацію громадських організацій краю, а не однієї організації.
3. Розглянули багато інших цікавих питань розвитку русинської культури, науки, історії тощо.
 
Основні питання:
 
Чому русинів України у Світовий Раді Русинів представляє тільки одна малочисленна громадська організація “Краєвоє общество Підкарпатських русинів” (керівник Микола Бобинець), а не Народна Рада русинів Закарпаття (керівник Заслужений лікар України Євген Жупан), яка є асоціацією 95 відсотків всіх громадських організацій Закарпаття?
Чому член Світової ради русинів від України Микола Бобинець не повідомив громадські організації русинів про проведення Світового Конгресу Русинів, не оприлюднив порядок денний Конгресу?
Чому формування делегації на Світовий Конгрес Русинів займається таємно тільки один Бобинець і чому список делегатів не оприлюднений, так, як це робиться в громадських русинських організаціях Європи та США?
 
Не забули згадати й про тих русинських громадських діячів, які своїми необдуманими, а інколи й екстремістськими висловами роблять велику шкоду русинському рухові на Закарпатті. Це, зокрема, відносилось і до о. Д. Сидора, керівника ГО русинів “Сойм Подкарпатських русинов”.
 
І тільки 6 вересня на своїй сторінці ФБ член Світової Ради русинів Микола Бобинець опублікував інформацію про Світовий Конгрес Русинів  наступного змісту:
 
Честована чилядь Подкарпатя и ни лем. 10-11 септембра у Польщі буде проходити 16 Світовый Конгрес Русинōв. Прошу Вас дати прōпōзиції, што мав бым озвучити перед такым честованым, руснацькым обществом. Красно прошу звідати ся, кить хочете учути правду о будущому конгресовы из первых рук.
 
8 вересня на засіданні Народної Ради русинів Закарпаття було прийняте Звернення до Світового Конгресу Русинів, який відбудеться в Польщі 10-11 вересня наступного змісту:
 
 
 
Даний лист відправлений офіційно електронною поштою Голові Світової Ради русинів Штефану Лявинцю та членам Світової Ради русинів. Планується зачитати лист на засіданні Світового Конгресу Русинів представниками Народної Ради русинів Закарпаття.
 
В якості довідки. 
Ще у 2017 році Народна рада русинів Закарпаття на 14 Світовому Конгресу русинів, якій відбувся в Осієку (Хорватія) подала заяву про участь Народної ради у Світовій Раді русинів, як повноправний член даної організації. На жаль, заява досі ще не розглядалася.
У 2018 році аналогічну заяву подала громадська організація “Русинської культурологічної общество імені Олександра Духновича (керівник Юрій Продан). Почесним головою Общества довгий час був Михайло Алмашій, автор теперішнього русинського прапора, відомий русинський вчений, публіцист. Заява досі ще не розглядалася.
 
На закінчення своєї публікації хочу вчергове привести слова Миколи Бобинця, яку він написав у своєму пості на фейсбуці:
 
Мої предки нашої файти усе тведили: “…тко порождає біду, тота біда верне ся у сто крат, тко творить добро, Всевышній то верне сто крат…”. Лем тот, тко помнить сисю истину и творить добро, може сміло назвати себе Карпаторусином.
Можна підписатися під кожним словом.
 
Русини Закарпаття просять  членів Світової Ради на 16 Світовому Конгресі русинів прийняти правильне рішення і прийняти  в якості одного з членів Світової Ради русинів Народну раду русинів Закарпаття, яка представляє майже 95% русинів Закарпаття. Це буде справедливо і правильно, це буде зроблено в ім’я добра.
 
Народна рада русинів Закарпаття в чергове раз  пропонує “Краєвому Обществу Підкарпатських русинів” (керівник Микола Бобинець) вступити в Народну русинів Закарпаття. Бо “”…тко порождає біду, тота біда верне ся у сто крат, тко творить добро, Всевышній то верне сто крат…”. Лем тот, тко помнить сисю истину и творить добро, може сміло назвати себе Карпаторусином.”
 
В єдності ми сила. “Наохтема в рокаши”

Євген Жупан, голова Народної Ради русинів Закарпаття
 
 
 
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *