Скільки насправді років нашої цивілізації?

Коли ми вивчаємо історію, нам часто дають дуже акуратне і коротке пояснення про вік людської цивілізації. Вчителі та викладачі говорять нам: шановні учні та студенти! Вся наша історія почалася з винаходу писемності та спорудження перших міст. І сталося це приблизно 5000 років тому.

Але, як і багато інших спрощень, які в останні роки сталися в нашій освіті, цей рубіж абсолютно неісторичний. І був створений лише для того, щоб провести якусь умовну лінію. І полегшити пояснення фундаментальних концепцій історії. При цьому замовчується безліч самих різношерстих деталей. І при цьому всі, більш-менш серйозні вчені, розуміють, що подібне твердження хибне. Але все одно викладають саме так. Ймовірно чекаючи, що всі ці помилки про нашу цивілізацію в кінцевому підсумку будуть виправлені. Але пізніше.

Реальна історія цивілізації

Однак, на превеликий жаль, це трапляється набагато рідше, ніж хотілося б. Так відбувається завдяки тому, що сучасна наука надто неповоротка і переповнена стереотипами. Які їй дуже важко подолати. Саме тому ми постійно стикаємося з доказами того, що багато речей, які нам розповідали в дитинстві, помилкові. І що справжня історія нашої цивілізації значно відрізняється від тієї, про яку нам віщають підручники з красивими обкладинками.

Отже, давайте сьогодні трохи поміркуємо на таку тему — як же далеко від реальної історії повела нас традиційна наука?

І давайте відразу домовимося. Так. Те, що ми називаємо цивілізацією, потенційно набагато старше, ніж нам розповідали. Однак це зовсім не означає, що, наприклад, прибульці побудували піраміди. Або населяли загублені континенти мільйони років тому. Ми говоримо сьогодні зовсім не про те, що якщо копати Землю в потрібних місцях, то можна знайти стародавні варп-двигуни. Або відкрити секрети вічної енергії та безсмертя в якихось затонулих руїнах.

Недоречні артефакти

Ми повинні поговорити про цілком реальні свідчення існування стародавніх цивілізацій. Які, наприклад, створили храмовий комплекс Гебеклі-Тепе. Але ж йому не менше 12 000 років! Підземний храм в кам’яному колі в Шааре, на Мальті, якому 6000 років. Нам потрібно згадати й про торгові шляхи, які використовувались людьми епохи неоліту. Ці люди долали величезні відстані, щоб досліджувати та торгувати. А ще є так звані символи Вінчі. Які показують нам, що перша писемність з’явилася раніше, ніж 8000 років тому!

Ми можемо забратися ще далі в стародавні часи. І знайти в Європі різьблені фігурки та музичні інструменти, що датуються більш ніж 40 000 років. Або відвідати майстерню з виготовлення фарб, якій близько 100 000 років, що знаходиться в одній з печер в Південній Африці. Коротко кажучи, все атрибути цивілізації, від торгівлі до землеробства, листи, релігії та будівництва пам’ятників, були в повному розквіті протягом багатьох тисяч років. Задовго до того, як про це пишуть сучасні підручники історії. І, з огляду на, що чим далі ми занурюємося в минуле, тим менше залишається свідоцтв, і більше виникає прогалин в знаннях, з’являється цілком реальне питання — а чи не могли існувати в далекій давнині досить розвинені цивілізації? Яких чисто інтуїтивно не вистачає на нашій часовій шкалі розвитку людства?

Загублені міста древніх

Адже зовсім не виключено, що деякі з перших сільських і міських поселень були побудовані не менше 15000 років тому. І просто були закинуті або зруйновані через зміни клімату в той час, коли планета відтавала після чергового льодовикового періоду. Відступаючі льодовики затопляли землю. І наносили тисячі тон піску на загиблі міста. В результаті кліматичних змін могли стати іншими й маршрути міграції великої дичини. Або сезони збору врожаю. Ми можемо ніколи не знайти ці поселення. Або просто випадково наштовхнутися на них при майбутніх розкопках. Але важливо розуміти, що вони цілком можуть існувати.

І виявлення подібних міст — це не просто питання історії або систематики. Знання про те, що людство створювало цивілізації в багатьох місцях по всьому світу протягом багатьох тисяч років, може стати фундаментальним інструментом для організації майбутнього освіти. І вироблення систем критичного мислення.

Все було не так

Подумайте тільки, скільки історій про стародавніх інопланетян розповіли нам теоретики змови, які торгують «древньою мудрістю» в ході своїх афер із заробляння грошей? І всі вони як раз засновані на використанні невідповідності між тим, чим нас вчили, і тим, що існує безліч свідчень того, що все було трохи не так. Ця псевдонаука просто заповнила порожнечі в наших знаннях своїми фантастичними казками. А традиційна наука розповідає нам про історію нашої цивілізації відповідно до своїх примхами та бажань. Але не може при цьому пояснити, чому люди в одну мить перейшли від збору ягід відразу зразу, з чистого листа, до  сільського господарства? Як таке було можливо? Тому що насправді все було не так. На той час, коли шумери винайшли колесо і клинописні таблички, вони активно використовували результати експериментів, які тривали тисячі років! У них було колосальний досвід, накопичений попередніми поколіннями. Про яких нам нічого не відомо. Стародавні шумери винайшли всі свої інновації в один день? Ні,  ці процеси тривали багато років.

І справа, навіть, не в тому, який насправді зараз рік – 2021 або 12021 рік. Це не так критично. Те що нам потрібно неодмінно зробити, — це змінити спосіб навчання молоді. І з самого початку давати школярам і студентам належний обсяг глибоких знань про історію людства.

Щоб нові покоління дослідників спиралися на факти, а не на казки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *