Названі головні загрози життю людства

Британське маркетингове агентство Blueclaw склало список основних загроз життю на Землі.

Доповідь опубліковано на спеціальному ресурсі How Will The World End.

Список складений на підставі інформації з 50 різних джерел, включаючи статистику ООН, дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Європейського центру контролю і профілактики захворювань, НАСА. Автори виділили чотири головні загрози – епідемії, ядерна війна, природні катастрофи, а також падіння астероїда на Землю.

Серед смертельних захворювань агентство виділяє туберкульоз, малярію, сезонний грип, вірус Ебола, менінгіт, легеневу і бубонну чуму, лихоманку Ласса, холеру, жовту лихоманку, вірус Марбург.

Найнебезпечнішою хворобою визнаний туберкульоз. Найбільш вірогідними осередками його поширення названі африканські країни, зокрема, Нігерія.

За даними ВООЗ, у 2017 році від нього загинули два мільйони жителів планети при десяти мільйонів заражених. В середньому щодня фіксувалося 4,3 тисячі фатальних випадків. При таких темпах поширення хвороби вона винищила б населення Землі за 4812 років.

Вірогідність ядерної війни експерти американського видання “Бюлетень вчених-атомщиків” (Bulletin of Atomic Scientists) оцінюють як одну з найвищих за останній час. У 2019 році вони перевели стрілки символічних годин “Судного дня” на дві хвилини до “півночі” (катастрофи). Також наголошується, що в 2021 році закінчується договір СНО-III між Росією і США про обмеження стратегічних наступальних озброєнь, і чи буде угоду продовжено, поки не відомо.

Зіткнення астероїда з Землею малоймовірно, однак НАСА стежить за небесними тілами, які можуть наблизитися до нашої планеті в найближчі сто років. Один з таких астероїдів – Florence – має діаметр до 3,9 кілометра і вважається потенційно небезпечним об’єктом. Його удар призвів би до загибелі 1,2 мільярда людей.

Основною кліматичною загрозою для Землі вважається глобальне потепління. За даними міжурядової групи експертів по зміні клімату (IPCC), до 2025 року повітря на планеті може нагрітися ще на два градуси за Цельсієм у порівнянні з температурою доіндустріальної епохи (1850-1900 роки). При збереженні нинішніх темпів потепління (0,2 градуса за десять років) глобальна температура підніметься на 44 градуси через 2136 років.

Цей рівень аналітики агентства Blueclaw розцінили як критичний для життя на землі: при досягненні цієї позначки рівень світового океану підніметься настільки, що вода затопить сушу

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *