Як спорт «омолоджує» наш мозок і захищає його від вікових змін

Існує білок, що виробляється печінкою після фізичних вправ, який може захистити мозок від передчасного старіння.

Вчені вирішили уважно розглянути дані попередніх досліджень, в яких експерти вивчали, як переливання крові від молодих мишей до старих дивним чином омолоджує мозок більш дорослих особин.

Пара аспірантів, які працюють над новим дослідженням, поставили собі питання: чи може цей процес бути пов’язаний зі специфічним фактором в крові, який виникає при підвищеній фізичній активності.

Вчені провели експеримент над двома групами мишей. Для першої групи в клітці було встановлено колесо, яке простояло там шість тижнів. А друга отримала тільки будиночки. Через шість тижнів обидві групи були обстежені, і миші, що тренуються показали збільшення зростання нових нейронів в гіпокампі й поліпшення пам’яті. Ця частина дослідження не здивувала вчених, через те, що ряд недавніх досліджень продемонстрував як короткострокові, так і довгострокові переваги фізичних вправ для розвитку мозку.

Експертів хвилювало наступне: чи принесе переливання крові мишам, що тренуються ті ж неврологічні переваги, що й «сидячим» мишам.

Так дослідники зробили вісім переливань від мишей, які тренуються і помітили, що користь для мозку, яка спостерігається у спортивних мишей, з’явилася й у «сидячих». Після цього вчені ретельно досліджували кров мишей-спортсменів, щоб знайти білки, які збільшуються після фізичної активності.

Після складання короткого списку з 30 потенційних білків команда зосередилася на одному, отриманому в печінці, який називається Gpld1.

Як показали досліди, переливання крові малорухливим мишам протягом трьох тижнів призводить практично до таких же поліпшень показників, що і фізична активність.

Дослідження також виявило, що у літніх людей, які займаються спортом рівень Gpld1 набагато вище. Подальше вивчення цього білка може допомогти створити препарат, який буде працювати на поліпшення когнітивних функцій

Популярная механика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *