Між Словаччиною та Угорщиною виник дипломатичний скандал

У словацько-угорських відносинах – чергова напружена ситуація. Міністр закордонних справ Словаччини різко відреагував на промову спікера парламенту Угорщини Ласло Кьовера, яку він виголосив під час відкриття пам’ятника в словацькому місті Шаморин 2 серпня.

Кьовер прибув на територію Словаччини з приватним візитом для відкриття пам’ятника угорцям, які були виселені згідно “указів Бенеша”.

Декрети Бенеша були прийняті відразу після  2 світової війни та позбавляли етнічних угорців і німців їх громадянства і майна на території Чехословаччини на основі колективної провини. Угорці, які були депортовані або відправлені в трудові табори за цими під указами ніколи не отримали компенсацію. У 1945-1946 рр. з Чехословаччини було вигнано більш як 3 мільйонів осіб. Ті, хто залишився в Чехословаччині, були піддані репресіям. Угорщина вже кілька років безрезультатно намагається анулювати “декрети Бенеша”.

Ласло Кьовер під час виступу сказав, що Угорщина очікує вибачень за суперечливий указ в інтересах майбутніх поколінь.

“Угорщина не могла пробачити несправедливості, вчиненої проти неї, оскільки до цього дня не було вибачень… Ця подія у нашій пам’яті, відкрита рана у нашій душі”, – зазначив він.

Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок висловив своє невдоволення незадоволеним візитом Кевера, заявивши, що він вже втомився від того, як Угорщина “представляє власне читання історії у Словаччині”.

Корчок закликав угорський уряд «врахувати мову, якою вони користуються, уникати порушення миру та поважати Словацьку Республіку як рівнозначного партнера».

МЗС Словаччини направило Угорщини дипломатичну ноту і зажадало, щоб угорська сторона діяла відповідно до стандартних дипломатичних процедур і заздалегідь інформувала словацьку сторону про мету візиту своїх державних посадових осіб.

“Міністерство закордонних справ просить угорську сторону дотримуватися дипломатичних протоколів та інформувати словацьку сторону про наміри візитів державних службовців”, – зазначив Корчок.

І додав, що «наша країна не називається Фельвідек». Фелвідеком (“Верхній край”) в Угорщині офіційно називають Словаччину ще з часів Королівства Угорщина, а зараз, зокрема територію, де проживають етнічні угорці.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *