Цей чоловік вже 67 років живе в апараті штучного дихання «залізні легені» (відео)

Ритмічний гул і гуркіт можна почути протягом дня в домі адвоката Пола Александра. Шум виходить з величезної металевої труби, з якої визирає тільки голова 73-річного чоловіка. Ця труба – апарат штучної вентиляції легенів, так звані “залізні легені”. І Пол – офіційно остання людина у світі, що до цього часу користується цим пристроєм.

“Залізні легені”, винайдені в кінці 1920-х років, стали першим пристроєм, який можна було використовувати для вентиляції легенів. Пристрій герметично закритий в області шиї і створює в камері негативний тиск, який втягує повітря в легені пацієнта. Коли в камері створюється надлишковий тиск, повітря знову витісняється з легень і пацієнт видихає.

Ця машина використовувалася в основному для допомоги людям, що страждають на поліомієліт. Інфекційне захворювання, викликане вірусом (вакцина проти якого була доступна тільки з 1950-х років), може призвести до паралічу м’язів і, отже, до паралічу дихальних м’язів в тому числі. Останнє було смертним вироком для тих, хто постраждав в той час, коли ще не було винайдено перший апарат ШВЛ.

Американцеві Полу Александру було 6 років, коли він захворів на поліомієліт. Його доставили в лікарню з сильною задишкою. Прокинувся він уже в “залізних легенях”. “Я запитав себе: виходить, я помер, а це моя труна?” – згадує він. “Я не міг поворухнути навіть пальцем”. Але чоловік звик до цього почуття і пізніше цілих 67 років прожив в цій машині.

І це не завадило йому жити своїм життям! “Я подорожував з ним — апарат поміщали у вантажівку, і вперед! – Згадує 73-річний чоловік. – Коли я вчився в університеті, то жив з апаратом в гуртожитку. Всі ставилися до цього з розумінням”. До цього дня Пол Александр, паралізований нижче шиї, працює юристом і використовує палички для їжі, щоб управляти клавіатурою і телефоном.

“Залізні легені” не виробляються вже півстоліття. Якщо вони ламаються, шанс знайти запчастини для їх ремонту зводиться до нуля. Коли 4 роки тому “залізний напарник” Пола Александра був на межі поломки, Пол записав відео на YouTube, в надії, що його побачить людина, здатна полагодити настільки раритетну річ. На щастя, він знайшов машини, виведені з експлуатації по всій країні, запчастини яких можна було використовувати для ремонту, а також майстра, який наважився взятися за ремонт цього унікального апарату.

За роки тренувань Пол Александр навчився альтернативній, хоча і дуже складній техніці дихання: “Це трохи схоже на рибу, – пояснює він. – Я використовую свій язик і м’язи гортані, щоб поглинати повітря і заковтувати його в легені”. Таким чином, американець може тимчасово залишатися поза “залізних легень” протягом дня, але повинен обов’язково спати в них вночі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *