Вавилонська вежа: Приголомшливі знахідки археологів

Чергова загадка історії, на яку сучасні вчені до цих пір не можуть знайти відповідь, пов’язана із загибеллю біблійного Вавилона і знаменитої Вавилонської вежі в Борсиппе. Ця наполовину згоріла і оплавлення до склоподібного стану жахливої ​​температурою вежа, збереглася до нашого часу, як символ Божого гніву. Вона є наочним підтвердженням правдивості біблійних текстів про страшну лють небесного вогню, що обрушився на Землю в середині другого тисячоліття до нашої ери.

TURRIS BABEL Athanasius Kircher, 1679

Згідно з біблійною легендою, Вавилон був побудований Німродом, якого прийнято ототожнювати з велетнем-мисливцем Оріоном. Це дуже важлива обставина в астральної легендою, визначальне одне з п’яти місць попередніх появ «комети-відплата» на нічному небокраї, про що буде розказано у відповідному місці.

Німрод був сином Калуша і нащадком Хама, одного з трьох синів Ноаха: «А Куш породив Німрода, він почав бути сильним на землі. Він був дужий мисливець перед Господом; Тому то говориться: дужий мисливець, як Німрод, перед Господом. Царство його спочатку складали: Вавилон, Ерех, Аккад і Калне, в землі Сенаар. » / Побут. 10: 8-10 /

Біблійний міф розповідає, що після Ноєвого потопу люди зробили спробу побудувати місто Вавилон (від шумерів. Bab-ily – «врата Бога».) І Вавилонську вежу «висотою до самих небес». І тут доречно сказати, що в міфологічних текстах назва «врата Бога», «небесну браму», а також «ворота пекла» вживаються для позначення місць космічних вибухів, в епіцентрі яких від небесного вогню гинуло все живе.

Розгніваний нечуваної людської зухвалістю, Бог «змішав їхні мови» і розсіяв будівельників Вавилонської вежі по всій землі, внаслідок чого люди перестали розуміти один одного: «І зійшов Господь, щоб побачити місто та башту, що людські сини будували її. І сказав Господь: ось один народ, і мова одна для всіх; і ось що почали вони робити, і не відстануть вони від того, що задумали робити. Зійдемо ж, і змішаємо там їхні мови, щоб не розуміли вони мови один одного. І розсіяв їх Господь звідти по всій землі; І розпорошив їх звідти Господь по всій землі »/ Побут. 11: 5-9 /.

ROMANESQUE PAINTER, French The Building of the Tower of Babel Fresco – Abbey Church, Saint-Savin-sur-Gartempe

Тому інше значення слова Вавилон відтворюють від давньоєврейського слова balal – «змішання».

Це умисне біблійне спотворення назву міста, засноване на схожості звучання слів, насправді відображає і історичну реальність. Результати археологічних розкопок свідчать про те, що час загибелі Вавилона – це час великого переселення племен і народів, змішання їх мов і звичаїв, освоєння і захоплення нових територій. Недалеко від міста Вавилона знаходяться руїни Борсиппі зі збереженими руїнами обгорілого стародавнього храму і величезною храмової вежі, яку і прийнято вважати що згадується в Біблії легендарної Вавилонської вежею.

Пітер Брюгель – ВАВІЛОНСЬКА ВЕЖА 1563

Правда, деякі археологи оскаржують цю назву, на тій підставі, що в межах міста Вавилона була своя храмова вежа, причому не менш солідних розмірів.

Як визначили археологи, вежа з Борсиппі раніше складалася з семи ярусів-ступенів, що стоять на масивній квадратній підставі. Раніше вони були пофарбовані в сім кольорів: чорний, білий, пурпурово-червоний, синій, яскраво-червоний, сріблястий і золотистий. Навіть зараз залишки вежі вражають. Її оплавлений остов, що стоїть на пагорбі, на 46 метрів височить над підставою вежі. Стіни вежі, складені з обпаленої цегли, як і величезних розмірів культові приміщення всередині, сильно постраждали від вогню.

Залишки справжньої Вавилонської вежі, розкопані Робертом Кольдевеем

Від спека немислимою температури верхня, більша частина башти буквально випарувалася, а решта, менша частина башти оплавилася в єдину склоподібну масу, як з внутрішньої, так і з зовнішнього боку. Ось як про це пише Еріх Церен: «Не можна знайти пояснення тому, звідки взявся такий жар, який не просто розжарив, а й розплавив сотні обпалених цеглин, обпаливши весь кістяк вежі, все її глиняні стіни.»

Цікаво привести і свідоцтво Вільгельма Кеніга, який намагався осмислити причину немислимого спека, буквально розплаву ступінчасту вежу-зіккурат в Борсиппе: «Звичайні будівельні цеглини можуть розплавитися тільки в дуже сильному вогні.»

А ось як описував вежу з Борсиппі, мандруючи по Месопотамії в 1867 році, Марк Твен: «… вона мала вісім ярусів, два з яких стоять і по сей день – гігантська цегляна кладка, розсівшись посередині від землетрусу, обпалена і наполовину розплавлена ​​блискавками розгніваного Бога . »

Треба сказати, що до теперішнього часу жоден дослідник так і не зміг задовільно пояснити цей жахливе оплавлення, під впливом немислимою температури, через яку верхня частина кладки перетворилася на пару, а залишки оплавленої вежі як би розщепилися від верху до низу. Спроби пояснити це оплавлення ударом блискавки великої потужності, не можна визнати переконливими, що прекрасно видно з наведеної нижче довідки про лінійних блискавках.

Вавілонська вежа. ілюстрація до Біблії Гюстава Доре (Gustave Dore)

За сучасними уявленнями, лінійні блискавки – це гігантські іскри, що виникають між хмарами, або між хмарою і поверхнею землі. Їх середні розміри обчислюються декількома кілометрами, але іноді зустрічаються блискавки до п’ятдесяти і навіть ста п’ятдесяти кілометрів. Середня сила струму розряду від 20 до 100 кілоампер, але іноді досягає 500 кілоампер. Середня температура каналу блискавки 25000-30000 градусів за Кельвіном.

Цілком очевидно, що ні одна, навіть надпотужна блискавка не могла сплавити в єдиний моноліт Вавилонської вежі. І вже тим більше зруйнувати прилеглий до неї храм, а також місто Вавилон, яке знаходиться в півтора десятках кілометрів від неї, окружність якого, за уточненими археологами даними, становила 18 кілометрів, а товщина стін оцінюється в 25 метрів.

Згідно з відомостями Геродота, місто Вавилон був майже правильним чотирикутником, і розташовувалося по обидва боки річки Євфрат. Кожна сторона цього чотирикутника дорівнювала приблизно 22 кілометрів, а товщина стін становила 50 ліктів (лікоть – ок. 52 см), і по ним можна було одночасно проїхати по шість колісниць в ряд. А висота стін, і в це майже неможливо повірити, досягала 100 метрів. Стіни міста мали 100 мідних воріт, а на самих стінах височіли 250 веж. Все місто було оточене широким і глибоким ровом. В середині другого тисячоліття до н.е., Вавилон був культурним, духовним і політичним центром халдеї, і одним з найбагатших і наймогутніших міст всього Стародавнього Світу. Це був час розквіту і величі Вавилона. Місто мало найбільший запас золота в світі, і здавалося ніщо не могло похитнути його могутності.

Сучасники називали його «краса халдеї», «житниця халдеї», «гордість халдеї», «слава царств», «золоте місто». Біблійні тексти повідомляють, що «Вавилон був золотою чашею в руці Господа». Так що ж зруйнувало Вавилон і оплавило до склоподібного стану Вавилонську вежу?

Безсумнівно, що ця жахлива температура, яка порівнянна тільки з жаром ядерного вибуху, виникла як результат гігантського електророзрядного вибуху падаючого небесного тіла, вогненний стовп якого накрив храмову вежу, а вивільнена енергія розряду, у вигляді колосальної потужності вибухової хвилі, обрушилася на місто Вавилон, в лічені хвилини перетворивши його в купи руїн. Загибель міста була настільки страшною, що укладачі біблійних текстів важко підбирають епітети для позначення його жахливого руйнування. Вавилон, який був «золотий чашею в руці Господа», раптом протягом одного дня «пострахом між народами», «пустелею спустошеною», «купою руїн», «будинком запустіння» і «мешканням шакалів».

Ось як виглядають біблійні пророцтва, про загибель Вавилона, які відбулися: «Ось приходить день суворий, і лютість та до палючого гніву, щоб землю зробити спустошенням, винищити з неї грішників її. Бо зорі небесні та їхні сузір’я не дадуть свого світла, сонце затьмиться при сході своєму, а місяць не буде вже сяяти світлом своїм. Я покараю всесвіт за зло, а безбожних за їхню провину, покладу край зарозумілості гордих, і принижу а гордість насильників знижу … Тому небеса захитаю, і земля зрушиться з місця свого від люті Господа Саваота, у День, як палатиме гнів Його …. І тоді Вавилон, краса царств, гордість халдеїв, стане тоді Б-гом, як Содом і Гоморра. Чи не заселитися ніколи, і в пологи пологів не буде жителів у ньому. » / Іс. 13: 9-11,13,19-20 /

Треба сказати, що потужність електророзрядного вибуху великого метеорита може обчислюватися сотнями тисяч мегатонн у тротиловому еквіваленті, що значно перевищує потужність сучасних термоядерних зарядів, тому загибель обнесеного гігантськими стінами Вавилона, з його гігантськими зиккуратами, як свідчать біблійні тексти, тривала менше однієї години. Місто було буквально зметено з лиця землі колосальної потужності вибуховою хвилею, перетворившись у величезні гори обвуглені щебеню і сміття.

Руїни стародавнього Вавилона розташовуються на берегах Євфрату, приблизно в ста кілометрах від сучасної столиці Іраку Багдада, і після вибуху представляли собою гігантські гори сміття і знаходяться поблизу, яке виникло пізніше, арабського поселення Гілл. Ці пагорби щебеню араби називали Амрані ібн Алі, Бабіля, Джумджума і Каср.

Місцезнаходження стародавнього Вавилона спочатку було відомо археологам, і деякі з них, в тому числі щасливі Лейярд і Опперт, навіть робили на його руїнах пробні розкопки, але усвідомлюючи величезний обсяг земляних робіт і кількість необхідних для цього грошей, не наважилися на організацію серйозних археологічних досліджень.

І тільки в самому кінці дев’ятнадцятого століття, весною 1899 року німецький археолог Роберт Кольдевей, отримавши на виробництво робіт нечувану на ті часи суму в півмільйона золотих марок, ризикнув почати розкопки, звичайно не припускаючи, що йому знадобиться цілих вісімнадцять років, щоб дістатися до руїн столиці давньої халдеї.

Для виконання величезного обсягу земельних робіт, які раніше ніколи не робились, йому довелося виписати з Німеччини польову залізницю, і прокласти до місця розкопу залізничну колію. Треба сказати, що залізниця перший, і, здається, єдиний раз, використовувалась при археологічних роботах подібного масштабу. Товщина шару землі, змішаної з піском пустелі, золою і попелом, над руїнами Вавилона перевищувала десять метрів, але важка праця в пекельних умовах пустелі був винагороджена відкриттями, котрі принесли Роберту Кольдевей заслужену світову славу. На основі розкопок експедиції Роберта Кольдевея стало можливим відтворити реконструкцію Стародавнього Вавилона, в руїнах якого при розкопках воріт богині Іштар, були знайдені зображення синкретичного тваринного «Сірруш», що складається з частин чотирьох синкретичних тварин: фантастичного чотириногого тварини, ідентифікувати якого не вдалося, орла, змії і скорпіона, що дозволяє вважати його прообразом Великого Сфінкса.

Залишки справжньої Вавилонської вежі, розкопані Робертом Кольдевеєм

Біблійні тексти називають Вавилон містом гріха і розпусти, але насправді він був справжнім містом богів. Археологи розкопали на його території десятки храмів верховного бога Мардука і сотні святилищ інших божеств. Наприклад, згідно з клинописних текстів, в місті розташовувалося «53 храму, 55 святилищ верховного бога Мардука, 300 святилищ земних і 600 небесних божеств, 180 вівтарів Іштар, 180 вівтарів Нерґал і Ададе і 12 інших вівтарів.» Але це не врятувало його від люті космічного вогню і потопу Треба сказати, що ніхто з дослідників і археологів, не бажає звертати увагу на те, що руїни Вавилона, зруйнованого електророзрядними вибухом, були ще й затоплені водами Ноєвого потопу. Вавилон, який розкопували робочі Кольдевея, представляв собою місто, побудований на руїнах численних, ще більш стародавніх споруд, але багаторічні спроби дістатися до цих культурних шарів, були безуспішні, грунтові води постійно заливали шахти.

Катастрофа, яка зруйнувала Вавилон, підірвала все підвалини вавилонського царства і стала причиною його занепаду. Історичні документи абсолютно точно зафіксували дату, яку вважають початком Нововавилонського царства – 1596 рік до н.е. в сучасному літочисленні. А це ще раз свідчить про те, що загибель Старо вавилонського царства стала наслідком космічної катастрофи 1596 року до н.е., про що сучасні історики поки не обізнані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *