Ексміський голова, ректор УжНУ та директорка швейної фабрики стали “Почесними громадянами міста”

До Дня міста трьом ужгородцям надали звання “Почесний громадянин міста Ужгород”. За це проголосували депутати на сесії Ужгородської міської ради 3 серпня, — повідомила речниця міськради Алла Кохан.

Звання “Почесний громадянин Ужгорода” присвоїли директорці “Ужгородської швейної фабрики” Мирославі Каламуняк, колишньому міському голові Ужгорода Віктору Погорєлову та ректору Ужгородського національного університету Володимиру Смоланці.

За словами Алли Кохан, загалом на звання “Почесний громадянин міста” висунули 13 кандидатів: це художник Михайло Белень, артистка та режисерка Лариса Білак, ексдиректор Ужгородського дослідно-експериментального заводу нестандартного обладнання Володимир Біланін, директор департаменту Захисту прав споживачів МГО “Міжнародна Служба Порятунку 911” Мирослав Домище, художник Павло Ковач, професор скрипки в Істменській школі музики Університету Рочестера (США) Михайло Копельман, художній керівник та диригент духового оркестру Закарпатської обласної філармонії Володимир Співак, архітектор Степан Шолтес, доктор хімічних наук Ігор Барчій, а також публіцист та поет Василь Густі.

“Рішення надати звання колишньому меру Погорєлову має політичне підґрунтя”, — політолог

Віктора Погорєлова двічі обирали міським головою Ужгорода: він працював на посаді протягом 2002-2006 та 2010-2015 рр.

“Якщо говорити про справедливість, то якщо Віктора Погорєлова обирали ужгородці міським головою на два терміни, то однозначно це справедливо. І це заслуговує на певну повагу”, — каже політолог Михайло Шелемба. “Але однозначно можемо сказати, що це рішення є політичним. Відбулося переформатування нової більшості у міськраді, а два сини Віктора Погорєлова — Андрій та Артем — є своєю чергою очільником партії “ОПЗЖ” в міській раді та новопризначеним заступником мера, тому таке рішення має під собою політичне підгрунтя, щоб задовольнити їхні інтереси”.

Ексмер, ректор УжНУ та директорка швейної фабрики: кому присвоїли "Почесного громадянина міста"Фото: Андрій Погорєлов / Facebook

“Звичайно, є певний негатив, адже Віктор Погорєлов — міський голова, якого позбавили посади, а потім він повернувся через суд. А взагалі, це вже звична практика — давати колишнім мерам звання “Почесний громадянин міста”, — розповів Михайло Шелемба.

Що відомо про звання “Почесний громадянин міста Ужгорода”
  • Звання присвоюється сесією Ужгородської міської ради громадянам України й інших держав, які мають вагомі заслуги перед містом у галузі господарської, наукової, культурно-освітньої, медичної діяльності, користуються повагою та авторитетом серед мешканців Ужгорода та сприяли піднесенню його міжнародного статусу, — йдеться у поясненні на сайті Ужгородської міськради.
  • Почесному громадянину міста Ужгород та членам родини, що проживають разом з ним (чоловік, дружина, діти віком до 18 років), надають 100 % пільгу на комунальні послуги (електроенергія, газ, водопостачання, квартплата, вивіз сміття).
  • Почесному громадянину міста Ужгород надають право на безплатний проїзд у міському громадському транспорті.
  • Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *