Пам’ятка архітектури та культури – єврейська синагога

Хустська синагога завжди виконувала свої функції у радянський період, зберігши свій початковий інтер’єр та розпис стін. Це місце, входить до переліку визначних пам’яток архітектури та культури єврейської громади Закарпаття, адже перебуваючи у місті Хуст, вам обов’язково порекомендують відвідати цю унікальну споруду, яка й сьогодні здатна вразити своєю атмосферою.
Як з’явились євреї у місті Хуст?

Історичні документи свідчать, що єврейські купці, ймовірно ще з часів пізнього середньовіччя почали масово з’являтись у даному регіоні. Висока активність зафіксована з 1772 року, це сталося внаслідок так званого Першого розподілу Речі Посполитої. За даними 1792 року, у місті Хуст кількість сімей громади євреїв нараховувала 14. Потім за даними 1839 року, в Хусті вже проживало 132 юдеї. Відомо, що першим рабином у Хусті був Яків з Жидачева, 1812 року. Найбільш авторитетним рабином міста Хуста в ХІХ ст. (період років 1861–1879 рр.) був рабин Моше Шик (роки життя з 1807 до 1879), який у 1861 році у місті Хуст відкрив одну з найбільших на той час у Східній Європі єшиву (єврейський вищий релігійний навчальний заклад, де вивчається Усний Закон, головним чином Талмуд). Видатними рабинами в місті були також Моше Грюнвальд (1853–1910), Ісраель Яков Лайфер, Шмуель Шмельке Лайфер ІІ з Хуста, Мешулам Ґінзберґ з Хуста та Йосеф Цві Душинський.

Мінора у приміщенні синагоги в Хусті
Єврейська громада у період холокосту та радянський час

Варто відзначити трагічний період в історії євреїв Хуста у період 2-ї світової війни – депортація до концентраційних таборів. З міста Хуст, жителів єврейської національності, через гетто депортували до концентраційних таборів. Так званими “поїздами смерті”,а їх було 4, загалом вивезли 10 825 осіб, до концентраційного табору “Аушвіц”, більшість не повернулись. У той період, у приміщенні синагоги зберігали особисті речі євреїв, котрих депортували нацисти.

За часи комуністів, радянська влада кілька разів спробувала забрати будівлю, під потреби взуттєвої фабрики. Але місцеві жителі, переважно єврейські жінки організували цілодобове чергування під будівлею, та перешкодили таким спробам.

Будівля синагоги в Хусті сьогодні

Будівля синагоги збудована по усім канонам іудейської релігії. Особливо вражає її аура та перше враження, коли потрапляєш в середину. Враження, що це інший простір, велика зала, високі ніші для зберігання молитовників.

В середині, східна частина синагоги, знаходиться ковчез заповіту – дерев’яна, оброблена позолотою скриня, у котрій зберігають сувої Тори (це священна книга іудеїв), а попереду є підвищення, де їх читають.

Під час екскурсії Вам покажуть та розкажуть про Тору

Тут ви можете також побачити, як виглядають старовинні книги, деякі ви можете побачити розкритими. Це цікаво та захопливо.

Старовинні книги у синагозі

Усі стіни синагоги розписані, є мозаїка. Що додає їй цінності у сучасних дослідників та туристів. Збережені старовинні книги.

Чудове місце в Хусті, історична пам’ятка, де збережена пам’ять про єврейську громаду, яку знищив холокост.  Та одна з небагатьох чинних синагог, що зберегла свій початковий інтер’єр і розпис стін.

Ще кілька цікавих фактів про синагогу в Хусті:
  • У приміщенні ідеальна акустика, внаслідок колон. Де б ви не були, тут вас почують скрізь
  • Це хоральна синагога, тут молитви йшли на розспів,  внаслідок колон. Очевидно, що мікрофони не потрібні;
  • Тут є два зали для молитви, на балконі місце для молитви жінок;
  • На сьогодні, синагога у місті Хуст відвідує близько 70 парафіян;
  • Ви можете домовитися про екскурсію в синагогу з представниками місцевої єврейської громади, та дізнатись багато цікавих фактів з життя громади, споруди;
Як потрапити у Синагогу в Хусті?

При вході до двору та будівлі, є таблиця, на котрій вказані номери телефонів, за якими ви можете домовитись про екскурсію:

  • +380931438635
  • +380667785786

Зверніть увагу, що ми радимо вам обов’язково залишити кошти за відвідування, це дозволить зберегти пам’ятку історії, культури та архітектури для нащадків

Пам’ятки архітектури та культури міста Хуст

  • Синагога, пл. Незалежності, 11
  • Єврейський цвинтар, вул. Островського
  • Руїни замку (ХІ ст.), вул. Замкова
  • Кальвіністський збір св. Єлизавети (XIІІ–XVIII ст.), оборонний костел у готичному стилі, вул. Конституції, 45
  • Римо-католицький костел св. Анни (кін. XVII–XIX ст.), вул. Карпатської Січі, 40
  • Свято-Благовіщенська церква (1928-1929), вул. Духновича
  • Хустський краєзнавчий музей, вул. Пирогова, 1

Турінформ Закарпаття

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *