NASA запропонувало місце для першої марсіанської колонії

Якщо люди не хочуть померти на Марсі від спраги, їм знадобиться надійне джерело води.

Вчені NASA вважають, що виявили місце, де її запаси легкодоступні і невичерпні. Згідно з дослідженням, опублікованим в Geophysical Research Letters, рівнина в кратері Аркадія Планітія, сформована древніми потоками лави, може відповідати всім вимогам, що пред’являються до місця висадки. Тут є маса льоду, розташованого близько до поверхні Марса, що дозволить першим людям на планеті без намаги добувати воду замість того, щоб доставляти її з Землі.

«Складно доставляти щось із Землі, – сказав учений-планетолог НАСА і провідний автор дослідження Сільвен Пікё. – Якщо вам не потрібно везти воду, ви економите купу грошей, простору і маси на своєму космічному кораблі, а замість неї можете захопити наукові прилади».

НАСА вважає наявність льоду обов’язковою умовою при виборі місця приземлення. Але при цьому агентству потрібна ділянка, де космонавти не змерзнуть на смерть. Наприклад, на полюсах Марса багато льоду, але температура в цих регіонах може опускатися до -150 ° C. Крім того, там темно протягом декількох місяців. Тому полярна посадка виключена.

З цієї причини учені шукають місця, розташовані ближче до екватора, де значно тепліше і світліше. Перевага віддається північній півкулі через велику кількість рівнин, на яких простіше приземлитися.

Питання було тільки в воді, а точніше в наявності на рівнинах льоду. Щоб знайти крижані поклади, Піке і його команда проаналізували дані, зібрані протягом понад 10 років спостережень Марса двома космічними апаратами НАСА: Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) і Mars Odyssey Orbiter. Вчені використовували термочутливі прилади апаратів. «У водяного льоду спостерігається унікальна теплова поведінка, – пояснює Пікё. – Він дуже добре зберігає тепло ».

Завдяки цій особливості, він зігріває поверхню Марса навесні і влітку. Саме тому в Аркадії Планітії настільки м’який для Марса клімат. NASA / JPL-CalTech / ASU Використовуючи цей метод, команда вчених змогла довести, що на рівнині Аркадії Планітії є лід, що знаходиться всього в декількох сантиметрах від поверхні, а значить космонавтам не знадобиться везти на Марс не тільки воду, але і важке обладнання для видобутку льоду.

Знайдений лід стане в пригоді і для наукових досліджень. Якщо це льодовик, то його шари зможуть багато чого розповісти про історію планети. Піке і його колеги продовжують вивчати поверхню Марса своїм методом, не виключаючи можливості виявити ще більш привабливе місце для висадки перших людей на Червоній планеті.

Популярная механика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *