На Закарпатті створять сайт про втрачені дерев’яні церкви

За підтримки Українського культурного фонду на Закарпатті створять сайт, який розповідатиме про втрачені дерев’яні храми регіону.

Про це Укрінформу повідомив дослідник дерев’яної сакральної архітектури краю Михайло Сирохман.

“Дотепер на Закарпатті збереглися близько 60 дерев’яних церков, дві з яких внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а ще є дзвіниці й каплиці. Але впродовж XX і XXI сторіч було назавжди втрачено 156 об’єктів сакральної архітектури: 101 дерев’яну церкву, 29 дерев’яних дзвіниць і 26 мурованих храмів”, – розповів Сирохман.

За його словами, випадкові пожежі є лише однією з причин нищення храмів.

“У першій половині XX сторіччя руйнівним чинником стало бажання громад замінити дерев’яні церкви на муровані. У радянський період багато храмів упали жертвами антирелігійної кампанії. А останні три десятиліття пам’яткові церкви нищать, аби збудувати замість них “нові” й “гарні”. Цей процес, як і невпинне “покращення” старовинних дерев’яних храмів за допомогою сяючої бляхи, пластику та неоковирних прибудов, не лише не сповільнюється – він набирає обертів (так, навіть статус пам’ятки ЮНЕСКО не рятує церкви в Ужку та Ясінях від самодіяльних утручань). Відтак, на сьогодні вже маємо на Закарпатті 101 втрачену дерев’яну церкву – проти 60 збережених”, – констатував дослідник.

Як пояснив куратор проєкту Євген Забарило, команда поставила собі за мету повернути втрачені пам’ятки бодай у вигляді світлин, малюнків, текстових описів – щоб вони знову, нехай віртуально, посіли своє місце на культурній мапі Закарпаття та України загалом.

“В основі проєкту лежить культурно-історичне дослідження Михайла Сирохмана “Втрачені церкви Закарпаття”. Його буде видано у вигляді книжки українською та англійською мовами. Вона міститиме близько 250 рідкісних зображень – світлин, малюнків, планів, чимало з яких є унікальними і будуть опубліковані вперше”, – повідомив Забарило.

Також разом із книгою створять онлайн-мапу втрачених церков Закарпаття. На ній буде позначено 156 об’єктів з відповідною інформацією. Для трьох маршрутів буде записано аудіогіди, що уможливлять віртуальну мандрівку пам’ятками, яких уже не існує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *