Напередодні 30-річчя Незалежності перша українка на Евересті Ірина Галай піднімається на гору-вбивцю

Рівень смертності при сходженні на К2 становить рекордні 23 відсотки.

Українська альпіністка Ірина Галай вилетіла до Пакистану, де в складі україно-непальської експедиції зробить спробу піднятися на другу за висотою гірську вершину Землі К2 (Чогорі), передає Укрінформ.

Висота К2 – 8 611 метрів, вона розташована в гірській системі Каракорум на північний захід від Гімалаїв. Через надзвичайну складність сходження К2 також називають Дикої горою, а у світі альпіністів – горою-вбивцею. Рівень смертності при сходженні на К2 становить рекордні 23 відсотки. Тобто, сходження кожного четвертого альпініста на К2 закінчуються трагедією.

Втім, Ірину така жахлива статистика не бентежить. «Я багато років мрію піднятися на К2. У світі альпіністів це вважається більш серйозним досягненням, ніж зійти на Еверест. Це як в боксі – можна виграти Олімпіаду, а можна стати абсолютним чемпіоном світу серед професіоналів. Ми планували організувати сходження минулого року, але пандемія коронавірусу внесла свої корективи. Зате тепер експедицію присвятили до 30-річчя Незалежності України, адже ще жодна українка не була на вершині К2», – зізнається українка.

У складі експедиції троє українців – Ірина Галай, Дмитро Семеренко (дніпрянин піднявся на Еверест в 2018 році) і відомий фотограф Назарій Кривошеєв, який народився в Коломиї, але останні 15 років живе в Німеччині. Консультант групи – володар професійної нагороди «Золотий льодоруб» Микита Балабанов.

Фото з особистого архіву Ірини Галай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *