У високогір’ї українських Карпат масово зацвіла червона рута

У високогір’ї українських Карпат – пік цвітіння червоної рути, карпатські рододендрони масово розпустилися на схилах Чорногірського та Мармароського хребтів.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив екскурсовод Сергій Прокоп.

«Цьогоріч цвітіння рододендронів трохи запізнилося через аномально довгу зиму у високогір’ї Карпат, минулими вихідними, 3-4 липня, ми з туристами спостерігали пік цвітіння карпатських рододендронів на Чорногірському хребті біля озера Бребенескул та вершинах двотисячників Ребра й Гутин Томнатик. Зазвичай пік цвітіння рододендронів в українських Карпатах наставав у 20 числах червня, цьогоріч він змістився на початок липня. Триватиме масове цвітіння рододендронів, які ще називають «червоною рутою», у нашому високогір’ї ще близько тижня», – повідомив Прокоп.

За його словами, знайти червону руту в українських Карпатах можна, крім Чорногірського, на Мармароському хребті. Зараз ідеальний час для туристичних походів чи фотомандрівок Карпатами в пошуках цієї квітки. Утім, наголошує гід, перед сходженням у високогір’я варто враховувати погоду та зареєструватися у гірських рятувальників.

У високогір’ї українських Карпат масово зацвіла червона рута / Фото: Тетяна Когутич, Укрінформ

Як відомо, рододендрон карпатський, він же східнокарпатський, який також має місцеві назви бердулян, бердуляк, збурник, кашкара, когітник, омеґа та чорногривник, – це вічнозелений чагарник родини вересових. Стверджують, що саме про цю рослину як про червону руту написав свою легендарну пісню композитор Володимир Івасюк.

Цей вид рододендрона поширений на Балканах та в Карпатах. В Україні зростає на межі свого поширення, росте на субальпійських та альпійських луках поміж заростями сосни та ялівцю на висотах 1600-2050 м. Характерний для Ґорґанів, Свидовця (у масиві Близниці), але найбільші плантації карпатського рододендрона – саме на гірських масивах Чорногори та Мармароша.

Це лікарська рослина, в народних легендах – чаклунська, місцеві жителі переповідають: якщо дівчина подарує червону руту хлопцю, той закохається назавжди і не розлюбить ніколи. Втім, рослина занесена до Червоної книги України як рідкісна, зривати її не можна, за це передбачено штраф – 57 грн за одну квітку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *