Біосфери земного типу виявилися менш поширеними, ніж вважалося

У новому дослідженні вчені проаналізували доступну для підтримки фотосинтезу кількість випромінювання, яку можуть отримувати рослини на відомих екзопланетах, розташованих в зонах населеності.

Результати невтішні для тих, хто сподівається на виявлення позаземного життя: шанси на виявлення біосфер земного типу радикально знизилися.

Наукову роботу підготували і опублікували в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society італійські фахівці з Неаполітанського університету імені Фрідріха II, а також Обсерваторії Каподімонте.

Кількість відомих людству екзопланет – планет, що обертаються навколо інших зірок – вже обчислюється тисячами. Але лише деякі з них знаходяться в так званій зоні життя, тобто досить далеко від світила, щоб на їх поверхні вода могла знаходитися в рідкій формі, і досить близько, щоб вона не замерзала навіки. Ще менша кількість таких небесних тіл кам’янисті, тобто мають тверду поверхню (НЕ газові гіганти).

До недавнього часу за замовчуванням вважалося, що на будь-який з них в тій чи іншій формі можливе порівняно високо організоване життя. Але італійські вчені вирішили ще більше звузити коло «підозрюваних», прибравши зі списку потенційно населених екзопланет ті, що не здатні підтримувати багату біосферу. Для цього вони проаналізували світність зірок в досить вузькому діапазоні випромінювання, необхідного фотосинтезуючим рослинам.

Виявилося, зірки вполовину холодніше Сонця вже не здатні забезпечувати достатньою кількість потрібного світла планети у своїй зоні населеності.

Червоні карлики, ще більш холодні і вельми поширені, не забезпечать екзопланети навіть мінімально необхідним випромінюванням для початку фотосинтезу. Ну а більш яскраві (а також великі й гарячі) зірки рідко живуть досить довго, щоб розвинене життя на планетах навколо них встигло еволюціонувати.

В результаті з усіх відомих екзопланет лише одна пройшла через нове «сито» – Kepler-442b. Це кам’янисте тіло приблизно вдвічі масивніше від Землі і розташоване на відстані близько 1200 світлових років від нас. Таким чином шанси на виявлення людством багатих біосфери і, відповідно, розвиненого життя знову впали.

Альтернативи

Безсумнівно, існують інші біологічні способи утилізувати випромінювання зірки, крім фотосинтезу: як відомі, так і гіпотетичні. Крім того, людство знайшло чимало організмів, що живуть зовсім без видимого світла й отримують енергію в інший спосіб – наприклад, від інфрачервоного випромінювання або розкладаючи неорганічні сполуки, не використовуючи зовнішнє джерело енергії взагалі. Так що повністю ставити хрест на існуванні позаземного життя ніхто не збирається. Проблема в тому, що навіть теоретично важко знайти більш енергоефективний спосіб використання енергії світла, ніж «кисневий» фотосинтез. Будь-які альтернативи – повільніше, дають менше доступної енергії або взагалі ледь здатні підтримувати існування організму. Тобто на основі відомих хімічних і фізичних законів настільки ж багата, як і на Землі, біосфера можлива тільки при наявності фотосинтезуючого життя.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *