50 000 фотографій Марса в одному відео: інший світ

Фінський режисер створив об’ємну динамічну панораму марсіанської поверхні, вручну розфарбувавши і склеївши 50 000 фотографій в єдиний відеоряд.

Якщо ви одного разу опинитеся на космічному кораблі, що обертається на орбіті Марса, то не розраховуйте на хороший огляд. Атмосфера планети багата пилом, яка приховає від вас всю красу марсіанських пейзажів.

«Кращий спосіб побачити поверхню планети – це взяти цифрове зображення і вдосконалити його на своєму комп’ютері», – говорить планетарний геолог Альфред Макуен, головний дослідник проєкту НАСА High Resolution Imaging Science Experiment.

За останні 12 років потужна камера HiRISE сфотографувала 50 000 захопливих стереозображень марсіанського ландшафту з орбіти планети, створивши в результаті анагліфи, які кожен може подивитися в 3D за допомогою спеціальних окулярів. Вкрай деталізовані стереограми зображують поверхню планети з дивовижними подробицями, але 3D-окуляри не завжди зручні, а нерухомі зображення можуть передати дуже убогі відомості про таку різну топографію Марса.

Щоб повністю оцінити марсіанський ландшафт, потрібні обсяг і рух. На цьому відео фінський кінорежисер Ян Фройдман перетворив фотографії у динамічний, тривимірний відеоряд, що демонструє вид на Червону планету з висоти пташиного польоту без жодних окулярів.

Робота була не з легких: спочатку режисер розфарбував кожне фото (оригінальна камера знімає в відтінках сірого), потім зшив всі фотографії, ґрунтуючись на опорних точках, на що пішло дуже багато часу.

“Підмалювання” об’єктів в 3D вимагає особливої уваги: якщо плоскі об’єкти вимагають маркування сотень опорних точок, то на об’ємні зображення йдуть тисячі. Відповідного ПО майстер так і не знайшов, тому вручну (!) розмітив понад 33 000 точок за три місяці безперервної роботи. Згодом, втім, виявилося, що програми все-таки існують, але навіть вони не в змозі зрівнятися з працьовитим режисером за якістю підсумкової роботи.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *