«Дефіцит левів не є причиною цінити шакалів» або дещо про сьогоднішній політичний розклад в області

Закарпатські інтернет-ресурси заповнюються різним інформаційним «шумом» про сьогоднішній політичний розклад в області. На жаль, ця «аналітика» дуже далека від істини, відчувається, що «політтехнологи» від «Рідного Закарпаття» – початківці на «політичній шахівниці» Закарпаття. Дуже груба і невміла робота.

В цьому випадку спрацьовує принцип: «Чув дзвін та не знає де він». Кожен бачить те, що хоче бачити, не звертаючи уваги на знакові, може мало помітні події, які й визначають політичну ситуацію в області.

Спробуємо ці знакові моменти нагадати читачеві.

Перший момент. Це санкції РНБО проти закарпатських «суперконтрабандистів» сигарет, яким ще декілька місяців тому здавалося, що вони повністю контролюють політичну ситуацію: свій голова ОДА, свій обласний податківець, свій головний митник і ручний голова облради. Здавалось все, можна відправляти до десяти фур з контрабандними сигаретами, які пройшли митний «контроль» та Мукачівському митному складові, підконтрольному фірмі «Партнер». Але терпець в американських сигаретних корпорацій, які контролюють майже 80 відсотків легальному продажі сигарет урвався, а це 700-800 млрд доларів США, коли наші «суперконтрабандисти» вирішили відправити через Чоп, в Угорщину і далі в Європу гуртом  6 фур з контрабандними сигаретами. За скромним підрахункам ці фури давали 2-3 млн доларів США чистого доходу, без сплати податків. Чим ця нахабна акція закінчилась читач добре знає: затримання і конфіскація контрабанди угорськими митниками.

Для США та і Євросоюзу приховування та несплата податків – це ще більший злочин, як вбивство. Карають більш жорстоко.

Кажуть, що американці порекомендували Володимиру Зеленському навести порядок з контрабандою в Україні. Рекомендації були прийняті до реалізації.

Під санкції потрапили не тільки конкретні особи, але й фірми, власниками та співвласниками яких були представники «провладної» партії «Рідне Закарпаття».

А далі ще більше. З посад «полетіли» «ріднозакарпатські» посадовці: головний митник, головний податківець. На черзі – голова Закарпатської ОДА. А «ручний» Олексій Петров уже перестав бути ручним. «Рідне Закарпаття» пішло війною проти «свого» голови Закарпатської обласної ради та партії «Слуга народу». Вже почались переговори з депутатами обласної ради щодо недовіри голові Закарпатської обласної ради та його відставки.

Чи можлива відставка Олексія Петрова? Малоймовірно.

Логіка політичних подій в обласній раді примушує голову обласної ради шукати співпрацю і компроміс серед опозиційних депутатів. Наочним прикладом такої співпраці є призначення директора Ужгородського аеропорту пана Коцюбу (соратника Олексія Петрова) та головного лікаря обласної лікарні пана Яцини (соратника Віктора Балоги) на попередній сесії Закарпатської обласної ради.

Партія закарпатських контрабандистів «Рідне Закарпаття» практично втратила свої домінівні позиції в політичному житті області. Не просто втратила, а вплив названої партії поступово  скочується до нуля. Тому лідери «Рідного Закарпаття», які вже давно забули про свої передвиборчі гасла, почали шукати «запасний аеродром».

Другий момент. Довго шукати «запасний аеродром» не прийшлося. Відправивши у відставку багаторічного голову закарпатського осередку партії «Батьківщина» Олександра Каменяша, лідери «Рідного Закарпаття», кажуть, вже купили собі місця у прохідному списку «Батьківщини» на майбутніх парламентських виборах. Правда, тут є невеличке уточнення. Якщо це загальний список «Батьківщини», то тут ціна  франшизи вимірюється мільйонами доларів, а в регіональному списку – це фінансування виборів на регіональному рівні у Верховну Раду України.

Якщо не буде надходжень від контрабанди, то як, вже «новобатьківщинцям», вдасться повною мірою профінансувати своє обрання у ВРУ?

Третій момент. Як бачимо, фінансова проблема для лідерів «Рідного Закарпаття» відіграє не просто важливу, а вирішальну роль для того, щоб втриматись на «політичному олімпі» Закарпаття.

Контрабанду, практично, відібрали. А що залишилось? Виробництво? Його немає. Торгівля? Це скромні доходи, які, навряд, чи допоможуть виграти вибори. Тоді що?

Була велика надія на «Велике будівництво», «Велику реставрацію» тощо. Одним словом – на державні багатомільярдні підряди, на яких можна було б добре «наварити». І тут фіаско. Ні одна фірма «ріднозакарпатців», а точніше «новобатьківщинців», державне замовлення не отримала.

Все. Круг замкнувся. «Дефіцит левів не є причиною цінити шакалів».

Хоча, вже понад 20 років на «політичному олімпі» Закарпаття тримає позицію один, добре відомий не тільки в Закарпатті, але в Україні, «політичний лев». Хто він? Думаю, що читач вгадає його з  першої спроби.

Ось так, коротко, про загальну розкладку на «політичному олімпі» Закарпаття.

На закінчення можу сказати тільки одне – цікавими будуть наступні сесії Закарпатської обласної та Мукачівської районної ради, на якій, нарешті, виберуть голову районної ради й цей голова точно не буде від «провладної коаліції».

Постскриптум. 16 червня, у Печерському районному суді м. Києва відбулося перше судове засідання за фактом голосування закарпатського депутата мажоритарника із депутатської групи “Довіра” Владислава Поляка замість іншого народного депутата. Як відомо, Владислав Поляк є соратником і другом іншого члена даної депутатської групи – народного депутата Василя Петьовки, одного з лідерів «Рідного Закарпаття», хаотичні політичні кроки якого ще більше деморалізують його соратників.

Кажуть, що Василь Васильович вирішив зіграти в «політичні шахи» як «досвідчений» політик і попросився в депутатську групу Ігоря Палиці «За майбутнє» у Верховній Раді та готовий свою фракцію «Рідне Закарпаття» в Закарпатській обласній раді приєднати до можливої коаліції без фракції «Слуга народу».

Ще раз переконуюся в актуальності та справедливості народного афоризму:

«Дефіцит левів не є причиною цінити шакалів»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *