Середньорічна температура Землі перевищить критичну позначку вже через 5 років

Кліматологи заявили, що з імовірністю 40% середньорічна температура на Землі стане на 1,5 ° вище доіндустріального рівня вже через 5 років.

У 2015 році в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату була прийнята Паризька хартія, що регулює заходи щодо зниження вмісту CO2 в атмосфері Землі і зменшення наслідків зміни клімату. В рамках угоди також була прийнята критична точка – 1,5 ° C вище температури в доіндустріальний період, – досягнення якої необхідно було уникнути.

У новому документі вчені пророкують, що вже в найближчі 5 років наша планета може досягти цієї позначки. Фахівці з Всесвітньої метрологічної організації і Британського метеорологічного управління представили у своїй доповіді нові результати статистичної обробки кліматичних даних. Згідно з ними, протягом найближчих 5 років – до 2025 року – температура на Землі досягне рівня від 0,9 ° C до 1,8 ° C. При цьому ймовірність того, що вона перейде поріг в 1,5 ° C становить 40%.

За словами фахівців, якщо в один рік температура перевищить критичну точку, це не означатиме невдачу Паризької угоди. Але якщо таке кліматичне зрушення виявиться стійким, людству доведеться вживати серйозних заходів, щоб не допустити катастрофічних наслідків.

Автори доповіді заявили, що це збільшення значною мірою пов’язано з поліпшенням наборів даних, що використовуються для прогнозування температур, а не з раптовим прискоренням потепління. У документі сказано, що нова оцінка показала підвищену ймовірність тропічних циклонів в Атлантиці, а також збільшення кількості опадів у високоширотних регіонах і Сахеле в порівнянні з недавнім минулим.

Цікавості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *