Для виявлення інопланетян треба шукати суперкомп’ютери розміром з зірку

Комп’ютери, що живляться зірками, можуть бути вірною ознакою існування позаземного розуму, впевнений Андерс Сандберг з Оксфордського інституту гуманітарних наук.

Рано чи пізно суперцивілізація повинна створити проєкт, який буде видно всім. Тільки якщо не відкриє нову, невідому нам фізику.

«Довгий час передбачалося, що всі планети повинні бути населені, – каже Андерс Сандберг. – У міру розвитку науки люди вирішили, що, може бути, ми одні у Всесвіті». Але за останнє десятиліття погляд на життя у Всесвіті став більш оптимістичним. У 2014 році почали знаходити планети розміром із Землю біля інших зірок. Отже, розумне життя теж може бути звичайним явищем, вважають члени проєкту пошуку позаземного розуму SETI.

Більшість дослідників SETI – практики в галузі фізики і астрономії. Зокрема Сандберг зробив великий внесок в теорію гіпотетичних інопланетних Мегаструктур, названих сферами Дайсона, і зараз пише про них книгу. Він став одним з учених, які шукають небесні сфери – комп’ютери розміром із зірку.

Але він не був першим вченим, який запропонував шукати подібні об’єкти. У 1960 році фізик Фрімен Дайсон припустив, що ми можемо виявити інопланетні цивілізації, знаходячи артефакти, які вони створять. Це, наприклад, величезна електростанція, яка оточує зірку, біля якої існує цивілізація. Його міркування були прості: розвинутої цивілізації буде потрібно енергія, причому у величезних кількостях.

Відповідно до законів фізики, велика частина енергії в сонячній системі виходить від зірки. Тому розумні інопланетяни обов’язково скористаються цим в певний момент свого розвитку.

У 1999 році Сандберг написав чудову статтю, в якій запропонував концепцію подібної структури. Він писав, що сфери Дайсона будуть використовуватися для живлення комп’ютерів розміром із зірку. «Головне питання: для чого ви використовуєте сферу Дайсона? І я думаю, ви можете знайти їй безліч найрізноманітніших застосувань. Збір енергії – це лише одне з них ». Також це може бути місце для життя.

Але гіпотеза суперкомп’ютера здалася вченому однією з найпривабливіших. Сандберг передбачає, що сферичний суперкомп’ютер Дайсона буде управлятися штучним інтелектом. У своїй статті 1999 року він жартівливо назвав ці суперкомп’ютерні форми життя «мозком Юпітера».

Сфера Дайсона буде нагріватися зіркою, змушуючи її світитися інфрачервоним світлом. Завдяки цьому їх буде видно на великих відстанях, впевнений Сандберг.

«Ми провели більш точні наукові дослідження і зрозуміли, що як їх (сфери Дайсона) можна побудувати, – каже Сандберг. – Якщо ми знайдемо сферу Дайсона, то зрозуміємо, що суперцивілізації можливі. Це важливо і говорить про те, що деякі цивілізації можуть об’єднуватися для створення неймовірних проєктів».

Популярная механика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *