Горіх макадамія. Як заробляють на обмані і дурості

Якщо ви живете у великому місті, то, напевно, зустрічали на прилавках магазинів ось такі горішки. Називаються вони горіх-макадамія (ботанік Фердинанд фон Мюллер, який першим описав цю рослину, назвав її на честь свого приятеля – хіміка Джона Макадама) і коштують жахливо дорого: в середньому 700-800 грн за кіло (при тому, що більш ніж половина ваги доводиться на шкаралупу).Горіх макадамія. Як заробляють на обмані і дурості
Так росте горіх макадамія

Батьківщина цього горіха – Австралія, проте культивують його всюди, де тепло, і всі, кому не лінь: Південна Африка, Бразилія, Каліфорнія, Ізраїль, Гаваї… У чому ж секрет горішка, що так поширився по світу?

А в тому, що це просто грандіозна афера, шахрайство! Ну так, олія макадамії застосовується в косметології – а що в ній не застосовується? А перелік “лікувальних властивостей” горішка, якщо приймати його всередину, являє собою типовий шарлатанськими набір:

  • “Позбавляє від мігрені” (яка взагалі не лікується, лікарі навіть не знають, яка її природа: судинна, нейрогенна чи гормональна)
  • “Підвищує імунітет” (а що його не підвищує, крім горілки і сигарет?)
  • “Підвищує потенцію” (ну, а як же інакше)
  • “Цілюще впливає на мозок” (а книги читати не пробували?)
  • “Знімає втому” (а просто виспатися?)
  • “Омолоджує організм” (друге начало термодинаміки?.. ні, не чули)
  • “Покращує зовнішність” (все, зупиніть, я зійду…)

Все те ж саме, що впарюють довірливим курортницям продавці сувенірів з каменів: “Сердолік – від голови, яшма – від живота, дивіться не переплутайте”.

Горіх макадамія. Як заробляють на обмані і дурості

За що ж саме горіху макадамії таке щастя? Чому він, а не фундук, не арахіс і не кеш’ю “підвищує і омолоджує”?

А справа ось в чому.

У макадамії дуже тверда шкаралупа. Розколоти його щипцями неможливо. Молотком – ну тільки якщо кувалдою розбити в пляцок. У магазинах макадамія продається з надпилами на шкаралупі і зі спеціальним “ключем”, дзьобик якого потрібно вставити в надпил і з натугою повернути:

Горіх макадамія. Як заробляють на обмані і дурості

“Не робіть цього ножем! – попереджають продавці, – лезо не витримає! Тільки спеціальний ключ!”

Як цікаво, правда? Горішок твердий, але – ми не звикли відступати! А нагородою тому, хто не відступив, буде казковий, райський смак і дивовижний приємний запах! Вам же цікаво спробувати горішок з райським смаком і дивним запахом, правда?

Саме для цього вже надпилені горіхи вимочуються в цукрово-ванільному сиропі. Щоправда, це продавцями не афішується. Мовляв, “він сам по собі такий”. Ні, не такий. Сам по собі макадамія на смак трохи кращі за поліетиленовий пакет і пахнуть – ну, приблизно як всі горіхи. А “райського смаку і запаху” йому надають цукровий сироп і ваніль.

Отже, комерційний успіх горішка складається не з його корисних або смакових властивостей, а всього з двох чинників:
1) незручності вживання (адже якщо щось важко дається, значить, це щось напевно є дуже цінним!) І 2) легенди (якщо не сказати простіше – брехні).

Із мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *