Чому ковбаса і сосиски вважаються шкідливою їжею

Ковбаса і сосиски вважаються шкідливою їжею. Навіть коли в їх складі мало «хімії», вчені запевняють, що зловживати такою їжею не варто. Але що поганого в обробленому м’ясі?

Оброблене м’ясо створюється в процесі соління, копчення, консервування чи висушування. Зазвичай такими продуктами вважаються ковбаси, в’ялене м’ясо, сосиски, бекон, шинка і солонина. Попри те, що вчені не виключають ймовірність, що багато негативних факторів зустрічаються у любителів обробленого м’яса через інші звички (найчастіше люди, які їдять таку їжу курять і мають зайву вагу), вже давно доведено, що така їжа може впливати на ризик розвитку серцевих захворювань і навіть раку. Цей зв’язок підтверджують і дослідження на тваринах.

Наприклад, деякі роботи з щурами показують, що вживання обробленого м’яса підвищує ризик розвитку раку кишківника. Але що саме викликає ці хвороби? Чому м’ясо в ковбасі стає шкідливим?

Річ у тому, що оброблене м’ясо містить шкідливі хімічні сполуки. По-перше, це нітрити і нітрозамінники. Вони є канцерогенними речовинами, тобто можуть впливати на розвиток раку. Зазвичай такі речовини додають для додання червонуватого відтінку ковбасному виробу, для поліпшення смаку і для запобігання росту бактерій.

Нітрити і пов’язані з ними з’єднання також містяться в інших продуктах харчування. Наприклад, в деяких овочах, де він може бути навіть корисним. Однак не всі вони однакові.

Застосування у виготовленні ковбас нітриту натрію перетворює його при нагріванні в нітрозамінники, які є дуже канцерогенними.

Також в обробленому м’ясі містяться поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ). Це великий клас речовин, які утворюються при горінні органічних сполук. Зазвичай вони потрапляють в м’ясо, яке коптиться або смажиться на грилі.

ПАВ з’являються від спалювання дров і капаючого жиру на гарячу поверхню. Численні дослідження на тваринах показали, що деякі ПАВ можуть викликати рак.

Небезпеку несуть і гетероциклічні аміни – це клас сполук, які утворюються при приготуванні м’яса або риби при високій температурі, наприклад, під час смаження. Вони з’являються і під час простого приготування м’яса на сковороді, але в смаженому беконі і сосках їх особливо багато. Ці сполуки також викликають рак.

Ще однією проблемою оброблених м’ясних продуктів є сіль. Надмірне споживання солі пов’язано з багатьма хворобами серця. Крім того, дослідження показують, що дієта з високим вмістом солі може збільшити ризик розвитку раку шлунка. Проте, і лікарі, і вчені відзначають, що немає нічого страшного, якщо іноді ви балуєте себе таким делікатесом.

Головне, щоб оброблене м’ясо не було головним блюдом на вашому столі

Популярная механика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *