Нервові клітини виявилися здатні визначати, який тип їжі ми вживаємо

Німецькі вчені виявили, що клітини блукаючого нерва виконують різні завдання. Відкриття допоможе розробити терапію, спрямовану на боротьбу з ожирінням і діабетом.

Зображення за допомогою флуоресцентної мікроскопії генетично відмінних нейронів вузлового ганглія / © www.eurekalert.org

Робота опублікована в журналі Cell Metabolism.

Блукаючим нервом називають десяту пару черепних нервів, які йдуть від мозку до черевної порожнини. Вони відповідальні за іннервацію органів шиї, грудної та черевної порожнин і допомагають врівноважувати рівень ситості й цукру в крові під час приймання їжі.

Вчені з Інституту досліджень метаболізму Макса Планка і Кельнського університету (Німеччина) вивчили функції різних нервових клітин в центрі управління блукаючим нервом. Дослідження проводили на мишах. В результаті виявили несподіваний факт: хоча нервові клітини розташовані в одному центрі управління, вони іннервують різні області кишківника, а також по-різному контролюють насичення і рівень цукру в крові.

В першу чергу вчені зосередилися на двох типах нервових клітин вузлового ганглія, розмір якого – всього міліметр. Один з цих типів клітин визначає розтягнення шлунка, і його активація змушувала мишей споживати значно менше їжі.

Активність таких клітин відіграє ключову роль для передачі сигналів в мозок, що пригнічують апетит, а також для зниження цукру в крові.

А ось друга група клітин іннервує насамперед кишечник і підвищує рівень цукру в крові. Реакція мозку на споживання їжі, на думку авторів, ймовірно, обумовлена взаємодією цих двох типів нервових клітин. Тобто клітини одного і того ж блукаючого нерва, як виявилося, виконують різні завдання. Їжа великого обсягу розтягує шлунок, що активує один тип клітин, а їжа високої щільності викликає активацію нервових клітин, що активують кишечник. Відкриття важливо для розробки терапії, спрямованої на боротьбу з ожирінням і діабетом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *