У Німеччині автомагістраль накриють сонячним дахом

Дослідники з німецького Інституту систем сонячної енергетики ім. Фраунгофера і Австрійського технологічного інституту розробили фотоелектричні систему, призначені для установки над автодорогами.

Демонстраційний зразок являє собою сонячний дах розміром 10*17 м. Її основою стане сталева конструкція заввишки 5,5 м. Як передбачається, будівництво експериментального об’єкта почнеться восени наступного року.

Після введення системи в експлуатацію вчені будуть протягом 12 місяців спостерігати за її роботою і надалі використовувати отримані відомості для реалізації інших аналогічних проєктів.

Створення сонячного даху є частиною спільного дослідження Німеччини, Австрії та Швейцарії. Розробники вказують, що будувати фотоелектричні системи над трасами значно дорожче, ніж на дахах або на окремих територіях, виділених під сонячні електростанції.

Висока вартість обумовлена в тому числі тим, що носійна конструкція установки повинна витримувати удар автомобіля, що вилетів з дороги. Крім того, навіси довжиною від 80 метрів класифікуються як тунелі, тому до них будуть застосовуватися особливо суворі вимоги щодо безпеки. Щоб скоротити витрати на будівництво дорожньої сонячної електростанції, вчені розробили нову модульну конструкцію. Але навіть при її використанні, на думку Міністерства транспорту, в середньостроковій перспективі такі установки не отримають широкого поширення. Проте, експерти вважають за можливе їх застосування на окремих ділянках.

У Німеччині автомагістраль накриють сонячної дахом

Тим часом американська компанія P4P Energy вже монтує свої гнучкі навіси з фотопанелей над автостоянками й в перспективі планує розміщувати аналогічні конструкції вздовж залізниць

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *