Чому ми не любимо тих, хто здійснює добрі вчинки

Психологи виявили, що добрі вчинки – починаючи з відмови від вживання м’яса і до збору грошей на благодійні потреби – часто викликають недовіру і навіть гнів оточуючих.

Але чому? У 2014 році в оксфордський онлайн-словник потрапило слово «humblebrag».

Його визначення свідчить: «нібито скромне або самозневажливе твердження, фактична мета якого – привернути увагу до чогось, чим можна пишатися».

Зазвичай така поведінка виражається у вигляді помилкових скарг, наприклад, «як мені бути в цій складній ситуації? Я подав заявку на шість вакансій, і на всі мене прийняли».

Ще один різновид такої поведінки – коли ми завуальовано намагаємося сказати іншим людям, які ми чудові насправді. Наприклад, розповідаємо в соціальних мережах про те, як пожертвували гроші на благодійність і зраділи, що допомогли іншій людині. Незважаючи на те, що така людина вчинила акт альтруїзму, віддавши частину своїх заощаджень, варто задуматися: зробила вона це заради допомоги іншій людині або щоб підвищити свою самооцінку?

Якщо і ви ставитеся до таких дій зі скептицизмом і недовірою, то ви не самотні. Навіть діти у віці восьми років відносяться до таких егоїстичних вчинків негативно, надаючи більш високу моральну цінність людям, які роблять добрі справи в приватному порядку, а не хваляться ними на публіці.

В експериментах з дорослими людьми вчені виявили, що значимість добрих справ в очах оточуючих сильно знижується, якщо людина починає розповідати про свій вчинок в соціальних мережах. Всьому цьому є ненаукове пояснення, яке, однак, дуже зрозуміло.

Люди не приймають дії інших за чисту монету. Замість цього вони намагаються зазирнути глибше, щоб приписати свої думки, емоції, переконання і бажання людини, що повідомляє про свої добрі вчинки.

Здатність керувати власною репутацією заснована на нашій можливості бачити світ з точки зору іншої людини і питати себе, як вона може змінити свої уявлення про вас, якщо дізнається про вашу поведінку. І ми використовуємо ті ж самі когнітивні навички, щоб спробувати зрозуміти, чому інші люди поводяться так, а не інакше.

З одного боку, ми розуміємо, що добрі справи підвищують людину в очах оточуючих, але з іншого – якщо людина повідомляє про своє акти альтруїзму всім, чи не означає це, що хороший вчинок був здійснений виключно заради поста в Facebook? Тому, ймовірно, про найважливіші альтруїстичні вчинки своїх друзів і близьких ви навряд чи дізнаєтеся.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *