Наука Підтверджено зворотний зв’язок між жирними кислотами омега-3 і ризиком передчасної смерті

Американські вчені показали зворотний зв’язок усіх кінцевих точок смертності з вмістом омега-3-поліненасичених жирних кислот.

Відповідно до їхніх висновків, вищі рівні деяких основних ПНЖК в тканинах і крові можуть знижувати ймовірність смерті від всіх причин в середньому на 13% і в підсумку сповільнювати процес старіння.

Омега-3-поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) давно стали предметом пильної уваги вчених. У 1970-х у гренландських ескімосів виявили зворотний зв’язок між рівнем цих жирних кислот і ризиком гострого інфаркту міокарда. Під ПНЖК найчастіше мають на увазі альфа-ліноленову кислоту рослинного походження, а також ейкозапентаєнову, докозапентаєнову і докозагексаєнову.

Омега-3 містяться в клітинних мембранах і кровоносних судинах, але не синтезуються в необхідних кількостях нашим організмом, залишаючись одним з найважливіших компонентів повноцінного здорового харчування.

Найпростіше отримувати їх з їжі – морської риби і морепродуктів, лляної і гірчичної олії, чіа, шпинату і морських водоростей.

Як відзначають вчені, ефективність омега-3 для зниження ризику серцево-судинних захворювань деякий час залишалося спірним, оскільки результати різних досліджень були суперечливими. Проте проведений пару років назад метааналіз показав в цьому плані значне падіння ймовірності інфаркту міокарда та ішемічної хвороби серця.

Однак взаємозв’язок між вмістом омега-3-поліненасичених жирних кислот в крові і ризиком смерті від всіх причин досі не вивчали: єдиний метааналіз, що показує позитивну кореляцію, базувався на самооцінці споживання риби, тобто не може вважатися об’єктивним.

За словами авторів нового дослідження – співробітників Медичної школи Сенфорд при Університеті Південної Дакоти і Дослідницького інституту жирних кислот (США), – надійним показником споживання ПНЖК залишається їх рівень в еритроцитах. Отже, чітке уявлення можна отримати, вивчивши біомаркери. Дослідження опубліковано в журналі Nature Communications.

Автори об’єднали індивідуальні аналізи 17 проспективних когортних досліджень Консорціуму досліджень жирних кислот і проаналізували зв’язок зі смертністю від серцево-судинних захворювань, раку та інших причин.

«Об’єднані аналізи включали вимірювання циркулюючих омега-3-поліненасичених жирних кислот у 42 466 осіб, 15 720 (37%) з яких померли під час спостереження (в середньому 16 років).

Спочатку середній вік учасників становив 65 років, 55% були жінками, 87% належали білої раси. <…> Приблизно 30% смертей були пов’язані з серцево-судинними захворюваннями, 30% – з раком, а решта 39% – з усіма іншими причинами », – розповіли вчені.

Порівнюючи медіани першої та п’ятої частин вибірки (квінтами; тобто приблизно 90-й і 10-й перцентиль), вчені з’ясували, що більш високі рівні ейкозапентаєнової (EPA), докозапентаєнової (DPA), докозагексаєнової (DHA) кислот (а також EPA + DHA) пов’язані зі зниженням ризику загальної смертності на 9-13%.

«В аналізі по квінтілі значущі тенденції спостерігалися для EPA, DPA, DHA і EPA + DHA (всі <0,01). У порівнянні верхнього і нижнього квінтілею кожна з жирних кислот на 15-18% знижувала ризик смерті », – уточнили автори роботи.

В цілому ймовірність померти від хвороб серцево-судинної системи падала на 15%, від раку – на 11%, від інших причин, разом узятих, – на 13%. Навпаки, для рослинної альфа-ліноленової кислотою такого достовірного зв’язку не виявили (ризик знижувався всього на 1%). Всі результати скорегували за кількома індивідуальними і медичними факторами: вік, стать, вага, кров’яний тиск, наявність шкідливих звичок, цукрового діабету і так далі.

«Асоціації омега-3 зі загальною смертністю залишалися подібними, без істотних відмінностей після врахування кількох випробувань. Загальні результати не змінилися ні при виключенні учасників, які брали риб’ячий жир, ні в когортному аналізі », – сказали вчені.

Підсумовуючи вищесказане: всебічний аналіз досліджень омега-3 показав, що довголанцюгові ейкозапентаєнова, докозапентаєнова і докозагексаєнова кислоти, що містяться в рибі і морепродуктах, дійсно тісно пов’язані зі зниженням ризику смертності від усіх причин, на відміну від рослинної альфа-ліноленової кислоти

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *