Вчені: алкоголь допомагає бактеріям швидше потрапляти в кров

Вчені з медичної школи Університету Массачусетсу встановили: достатньо всього одного епізоду надмірного вживання спиртного, щоб викликати досить сильну імунну відповідь.

Справа в тому, що через спиртне бактерії починають просочуватися зі шлунково-кишкового тракту, підвищуючи рівень токсинів в крові. Такі токсини називаються ендотоксинами. Вони змушують тіло виробляти імунні клітини, що викликають лихоманку, запалення і руйнування тканин.

Надмірне вживання спиртного прирівнюється до концентрації спирту 0,08 грамів на децилітр крові й вище – десь мінімум 5 напоїв для чоловіків і мінімум 4 напою для жінок, випитих приблизно за дві години.

Відомо, що якщо людина не контролює вживання спиртного протягом тривалого часу, то у неї починає руйнуватися печінка й інші органи.

Але про короткочасний ефект вчені заговорили вперше. Щоб оцінити ступінь впливу, вони зібрали групу з 11 чоловіків і 11 жінок, запропонувавши їм випити. За годину концентрація спирту досягла мінімум 0,08 грамів. Кров відбирали для аналізу кожні 30 хвилин протягом 4 годин після вживання алкоголю, і потім ще раз через 24 години.

Було встановлено, що надмірне споживання спиртного провокувало швидке зростання рівня ендотоксину в крові. Такі токсини містяться в стінках клітин деяких бактерій. І токсини вивільняються, коли клітина руйнується.

Плюс до того, в кровотоці знайшли бактеріальну ДНК, значить, бактерії однозначно покинули кишківник. Жінки мали вищі показники спиртного і токсину в крові. До речі, раніше було доведено, що алкоголізм підвищує проникність кишківника. Виходить, потенційно небезпечні продукти проходять крізь стінки кишківника і розносяться по інших частинах тіла

Цікавості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *