Партія “Рідне Закарпаття” у 3-му кварталі 2020 року приховала 4,4 тис. доларів за рекламу у Facebook

Як повідомляє портал ЧЕСНО, Політична партія “Рідне Закарпаття” минулого року протягом липня – вересня витратила на рекламу у Facebook понад 4,4 тис. доларів. Відповідних витрат у фінансовому звіті партії за 3-й квартал 2020 року немає.

Дві проплати складно ідентифікувати — 10 тис. гривень за послуги з розміщення реклами на ФОП Буланов Л. М. та 3,5 тис. за проведення рекламної кампанії на ПП “Рекламна агенція “Люкс”. Однак навіть якщо припустити, що це плата за рекламу в інтернеті, суми надто незначні. Крім грошей за саму рекламу у Facebook, партія мала б платити за послуги SMM та створення рекламних відео, що публікувалися на сторінці.

У 3-му кварталі, в період від липня до дати реєстрації партії, на місцевих виборах сторінка у Facebook “Рідне Закарпаття” витратила на рекламу 4423 долари (близько 120 тис. гривень).

В якості платника за рекламу у Facebook вказаний Роберт Гурай. У звіті ця людина фігурує також як донор партії, який надав їй 30 тис. гривень.

Згідно із законом “Про політичні партії в Україні”, партія повинна звітувати про всі витрати та надходження. Відповідно, витрати на рекламу у соцмережах мали бути показані у звіті або у розділі з витратами, або у розділі зі спонсорськими внесками (якщо рекламу на користь партії оплачувала третя особа). Однак у звіті партії відсутні і витрати на рекламу в соцмережах, і спонсорські внески.

Також у звіті немає жодних витрат на організацію святкових заходів.

Під час святкувань днів міст Виноградова і Сваляви “Рідне Закарпаття” роздавало морозиво, організовувало аніматорів та фотозони.

Матеріали на користь партії публікував місцевий телеканал “М-студіо”. За даними системи YouControl, ця компанія входить у “Групу родини Петьовки” та має відношення до “Групи родини Лунченко”. Проплати на користь телеканалу у звіті немає.

“Рідне Закарпаття” було створене у листопаді 2018 року і спочатку мало назву “Київська громада”. Нинішнє ім’я партія отримала вже напередодні місцевих виборів у 2020-му.

Лідери партії — народні депутати Валерій Лунченко, Владіслав Поляк, Роберт Горват та Василь Петьовка. Кожен із них під час парламентських виборів був самовисуванцем у Закарпатській області, а нині входить до депутатської групи “Довіра”.

Згідно зі звітами, центральний офіс партії у 3-му кварталі 2020 року зібрав 14 тис. гривень внесків від фізичних осіб. Із них 6 тис. заплатили за оренду приміщення, ще 7 тис. — за організацію конференцій.

Закарпатська обласна організація партії зібрала у 3-му кварталі 1,3 млн гривень від фізичних осіб і витратила 1 млн на грошові застави до ЦВК. 186 тис. витратили на зовнішню рекламу, 4,92 тис. — на кульки з малюнком.

НАЗК в аналізі звіту партії за 3-й квартал 2020 року знайшло два порушення законодавства про фінансування партій. Перше — неможливо ідентифікувати донорів, які надали партії загалом 178 тис. гривень, друге — невідповідність наданої суми доходу людини, яка пожертвувала 266 тис. гривень (доходи, які донори отримали протягом останніх років, менші, ніж суми, перераховані ними на користь партії, що викликає сумніви щодо реального походження цих коштів). У тому, що не були зазначені витрати на рекламу у соцмережах, агентство порушень не знайшло. Зважаючи на виявлені порушення, НАЗК передало інформацію у правоохоронні органи, однак знайти відповідні справи у судовому реєстрі не вдалося. Водночас минулого року “Рідне Закарпаття” тричі у судовому порядку звинувачували у розміщенні рекламних бордів без інформації про наклад та установу, що здійснила друк.

Громадський Рух ЧЕСНО звернувся за коментарями до партії, однак відповіді так і не отримав.

Хто фінансував партію?

Олександр Тернавський із Ужгорода дав партії 156 тис. Він, згідно із реєстрами, не має зареєстрованого бізнесу, балотувався до Ужгородської міської ради від “Рідного Закарпаття”, і в інформації про кандидата зазначено, що він безробітний.

266 тис. партії перерахував Андрій Шерегій — найімовірніше, саме про нього йдеться у висновку перевірки звіту в частині невідповідності доходу і внеску. 188 тис. партії дав підприємець із Мукачева Владислав Попович. Він балотувався до Мукачівської міської ради від “Рідного Закарпаття”. Решта внескодавців надсилали суми у межах 50 тис. гривень.

За результатами місцевих виборів 2020 року у міській раді Ужгорода партія отримала 16% голосів (шестеро депутатів), а в обласній раді — 18% (восьмеро депутатів) голосів. Загалом “Рідне Закарпаття” отримало в області щонайменше 234 депутатських мандати, а також принаймні дев’ять посад сільських та селищних голів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *