Біг або швидка ходьба: що корисніше для вашого здоров’я

Вважається, що якщо проходити 10 тисяч кроків в день, то можна компенсувати негативні ефекти від ведення сидячого способу життя. Чи це правда? А що якщо бігати – чи буде це корисніше?

 Хтось вважає за краще бігати вранці, а хтось – швидко ходити. У будь-якому випадку ця активність, особливо якщо вона проводиться на свіжому повітрі, дозволяє наситити кров киснем і наситити кров’ю тканини.

Дослідження показали, що аеробні вправи, поміж яких не тільки біг і ходьба, але і плавання, танці, садівництво і так далі, здатні зменшити тривожність і депресію.

Крім того, регулярна фізична активність здатна поліпшити наші ментальні здібності: знизити відволікання уваги, підвищити самоефективності і соціальну взаємодію. Для досягнення цього ефекту достатньо всього 30 хвилин фізичної активності три рази на тиждень.

Однак ходьба і біг відрізняються ефектами, які вони чинять на здоров’я. Наприклад, якщо людина вагою приблизно 70 кг буде бігти зі швидкістю 8 км / год (досить повільний біг), вона витратить близько 600 калорій, тоді як при швидкій ходьбі зі швидкістю 5,6 км / год за аналогічний час їй вдасться спалити вдвічі менше.

Тому вважається, що якщо ваша мета – схуднути, – то біг буде ефективнішим від ходьби. Але у бігу є досить великий недолік – вища травматичність. Дослідження показали, що молоді люди, які бігають підтюпцем, мають на 25% вищий ризик травми, ніж ті, хто ходить. Найчастіше при бігу можна отримати стресовий перелом великогомілкової кістки, травми ахіллового сухожилля і підошовний фасціоз.

Всього близько половини «бігунів» так чи інакше отримують травми по час пробіжок, тоді як серед тих, хто вважає за краще ходьбу, ця цифра становить всього 1%. При цьому біг здатний, згідно з дослідженнями, збільшувати тривалість життя сильніше, ніж ходьба. Достатньо всього 5-10 хвилин бігу зі швидкістю 9-10 км / год, щоб знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань та інших причин.

Роботи також показали, що люд, які в середньому бігають живуть на 3,8-4,7 років довше тих, хто не бігає. Це означає, що у ходьби та у бігу є свої переваги й недоліки. Тому для кращої ефективності фізичних вправ подібного роду найефективніше було б комбінувати ходьбу і біг. Це дозволило б знизити ймовірність травми, зберігши при цьому сприятливі ефекти для здоров’я.

Однак, є категорії людей, для яких біг протипоказаний, наприклад, через проблеми з суглобами. Тому перш ніж почати займатися такого роду фізичною активністю, варто проконсультуватися з лікарем.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *