Короткострокове голодування позитивно позначається на серцевій системі організму

Наше харчування сильно позначається на мікробіомі кишківника, що, і собі, впливає відразу на ряд систем організму. Два нових дослідження, показали, що не тільки дієта, але і голодування може позитивно позначитися на здоров’ї.

Вчені давно вивчають зв’язок дієти, мікробіоти і здоров’я. Наприклад, пара досліджень торік виявила взаємозв’язок між харчуванням, складом мікробіоми кишківника і здоровим старінням. В рамках нових досліджень вчені заглибилися у вивчення цих взаємозв’язків, розглядаючи, як наш раціон і голодування, можуть позначитися на поліпшенні кров’яного тиску за допомогою змін в мікробіомі.

Перше дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, показало, що короткочасне голодування призводить до різкого поліпшення кров’яного тиску, якщо звичайно людина дотримується середземноморської дієти (велика кількість овочів і риби). В рамках цієї роботи вчені набрали 71 пацієнта з гіпертонією, яких розділили на дві групи. Обидві дотримувалися DASH-дієти (спеціальний раціон харчування для людей з проблемами з серцем) протягом трьох місяців. Однак одна з груп перед дієтою дотримувалася п’ятиденного голодування, а друга – ні.

Відстежуючи зміни імунних біомаркерів і мікробіому, дослідники виявили поліпшення артеріального тиску в групі, яка голодувала перед дієтою. Автори роботи припускають, що цей процес може змінювати склад мікробіоми і збільшувати доступність коротко жирних кислот.

Інше дослідження було спрямоване на те, щоб краще зрозуміти, як саме кишкові мікроби можуть впливати на кров’яний тиск. Дослідники також цікавилися, чи може цей результат бути досягнутий за допомогою голодування, харчової добавки або шляхом прямого маніпулювання складом мікробіоми.

Провівши серію досліджень з тваринами (щурами), вчені виявили, що переривчасте голодування, знижує кров’яний тиск. Коли автори роботи «впровадили» мікробіом голодуючих пацюків гризунам, які сиділи на інший дієті, вони помітили поліпшення кров’яного тиску.

Ретельний аналіз мікробіоти голодуючих тварин показав у них вищий рівень жовчних кислот, вчені вважають, що це потенційний медіатор регуляції артеріального тиску.

Безумовно, вченим ще належить багато роботи, але вже зараз автори обох досліджень говорять, що короткий період голодування може благотворно вплинути на мікробіом і здоров’я серця

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *