Лікар пояснив, чому шкідливо займатися самолікуванням

Захворівши, багато людей не звертаються до лікаря, а починають займатися самолікуванням.

Досить часто самостійно приймаючи рішення про вживання якихось ліків, люди помиляються з їх вибором і ризикують сильно нашкодити своєму організму.

Про це розповів терапевт Мохамед Алі Вуада. «У вас можуть бути хронічні захворювання, за яких протипоказано приймати ті чи інші лікарські засоби. Крім того, ліки можуть спричинити алергічні реакції», — пояснив лікар. Він підкреслив, що небезпечно без призначення лікаря приймати самостійно антибіотики.

Адже їх приймання сприяє виробленню резистентності у патогенних мікробів.

«Може виникнути мультирезистентність, і надалі лікувати пацієнта буде просто нічим», — попередив терапевт.

Розкритикував фахівець і практику інгаляцій із використанням «мірамістину» через небулайзер, назвавши подібне лікування шкідливим. Він нагадав, що в небулайзері змінюється структура багатьох препаратів і разом із цим змінюється їх дія.

Також найчастіше без призначення медиків люди самостійно вживають препарати для боротьби з високим тиском. «Вживати безсистемно та ситуативно таки ліки не можна», — говорить фахівець. Медик заявив, що препарати для лікування гіпертонії призначаються за результатами лікарських обстежень, які мають виконуватися системно.

Самостійне вживання ліків сприяє лише тому, що симптоми заглушуються, а проблема, яка спричинила їх, залишається невиявленою, через це підвищується ризик можливих ускладнень, включаючи небезпечні для життя, наприклад, інсульт.

Також лікар зазначив, що певні ліки можуть бути несумісні — їх поєднання змінює ефекти від препаратів. Деякі засоби заборонені під час вагітності. Лікування будь-якого серйозного захворювання ліками має проводитися тільки під контролем медика, резюмував експерт.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *