Як залізо впливає на тривалість життя

Біологічне старіння – процес поступової деградації організму, що призводить до смертельних захворювань – у всіх людей протікає по різному і з різною швидкістю.

Британським і німецьким дослідникам вдалося виявити генетичні причини, здатні пояснити ці відмінності. Вони проаналізували генетичні дані більше мільйона людей і виявили десять ділянок геному, пов’язаних з тривалістю життя, збереженням здоров’я і довголіттям. При цьому вчені звернули увагу на те, що серед цих генів занадто велика кількість пов’язана з метаболізмом заліза в крові.

Використовуючи статистичний метод, їм вдалося підтвердити, що гени, залучені в цей процес, частково відповідальні за тривале і здорове життя. Своєю чергою відхилення рівня заліза в крові від норми пов’язані, як відомо, з різними віковими захворюваннями – хворобою Паркінсона, захворюваннями печінки або ж віковим ослабленням імунітету.

«Це доводить, що високий рівень заліза в крові знижує тривалість здорового життя, і, відповідно, утримання цього рівня в нормі здатне запобігти віковим захворювання. Ми допускаємо, що наше відкриття, яке стосується метаболізму заліза, може пояснити, чому споживання великої кількості багатого залізом м’яса з віком призводить до серцево-судинних захворювань », – говорить доктор Пол Тіммерс з Університету Единбурга.

Отже, через кілька років можуть з’явитися ліки, що повторюють генетичний вплив на метаболізм заліза, яке буде здатне запобігти деяким наслідки старіння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *