Нік Голоняк – американський фізик і винахідник русинського походження(відео))

Циферблат калькулятора, панель автомобіля, світлофори, рекламні щити й комп’ютери – зараз жоден з цих пристроїв не обходиться без мініатюрних та надзвичайно економних світлодіодів.

Журналісти 24 каналу розповідають, що революцію в науці зробив американський фізик і винахідник  з русинським корінням. Правда, журналісти вперто називають Голоняка закарпатцем, хоча наш край став називатися Закарпаттям тільки в 1946 році. Нік Голоняк ніколи не вважав себе українцем, як це вперто подають журналісти, а русином

Нік Голоняк народився 3 листопада 1928 року вже в Іллінойсі, куди його батьки  Голоняки (Голодняки), русини, приїхали до США із Підкарпатськoї Русі. Хрестили сина в русинській греко-католицькій церкві й назвали на честь батька Микулом, але на американський манер — Нік.

Микола-старший працював на шахті, сину теж з юних років довелось гнути спину. Якось після 30-годинної зміни хлопець вирішив, що краще він здобуватиме гроші головою, а не руками.

Так він серйозно почав цікавитися фізикою. Закінчує університет і тоді перспективного хлопця забирає до себе в аспірантуру Нобелівський лауреат Джон Бардін, який першим винайшов транзистори.

Нік хотів зайняти свою нішу. Доки більшість колег працювали над удосконаленням інфрачервоного випромінювання, русин хотів зробити його видимим і 1962 року йому це вдалося.

Примітка. Шкода, що журналісти 24 каналу грубо фальсифікували походження славна американського фізика і винахідника з русинським корінням, яка, навіть, українська вікіпедія називає американським фізиком та винахідником з русинським корінням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *