Чотири замки на Закарпатті закриють на консервацію.

У Королівському, Виноградівському, Квасівському та Середнянському замках проведуть протиаварійні роботи та законсервують їх. Про це йдеться на сторінці Закарпатської обласної ради у Facebook.

Облрада внесла 4 замки до Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області.

“На даному етапі розроблено 4 проєктно-кошторисній документації на підготовку та проведення протиаварійних і невідкладних консерваційних робіт Королівського, Виноградівського, Квасівського та Середнянського замків. Роботи передбачені цими ПКД будуть реалізовуватись Виноградівською міською радою, та трьома партнерами проєкту «Збереження замків Закарпаття» в рамках Конкурсу проєктів регіонального розвитку коштом  державного бюджету отриманих від ЄС Мінрегіоном”, — йдеться в повідомленні.

До 5 років закриють на консервацію чотири замки ЗакарпаттяРуїни Виноградівського замку

Як розповів у коментарі Суспільному депутат облради, туризмознавець Федір Шандор, замки закриють на консервацію на термін від 3 до 5 років. “Наразі ці чотири замки вже передані на баланс області і ми маємо можливість їх зберегти, — пояснив туризмознавець. — За цей період, що вони перебуватимуть на консервації, ми до кожного підійдемо індивідуально. Які можна буде реставрувати — будемо реставрувати, які можна модернізувати — модернізуємо, які можна реконструювати — реконструюємо. Діятимемо так, як скажуть науковці”.

Аварійні та консерваційні роботи передбачають очищення внутрішнього та навколишнього простору навколо залишків замків, антисептичну обробку та укріплення спеціальними дерев’яними конструкціями залишків стін, вишукувальні роботи під археологічним наглядом з пересіванням сотень кубометрів ґрунту по кожному замку, з’єднання окремих елементів залишків та накриття укріплених конструкцій тимчасовими дашками.

До 5 років закриють на консервацію чотири замки ЗакарпаттяРуїни замку в селі Кваси

“Найменш об’ємним з точки зору робіт є Квасівський замок, а найбільш масштабним — Королівський. Також, зі слів проєктантів, існує проблема під’їзних доріг до всіх об’єктів, крім Середнянського замку. А також — питання з прилеглими охоронними територіями до цих пам’яток. Наприклад, у Виноградові майже впритул до замку наблизився приватний житловий сектор”, — йдеться в повідомленні облради.

За словами Федора Шандора, інші замки поки що нікому не належать і чекають своєї черги на передачу у власність області. Протягом консервації замки все ж можна буде відвідувати. Загалом на Закарпатті, за словами туризмознавця, є 12 замків та до 15 городищ та кріпостей

Проєкт “Збереження замків Закарпаття”, є розроблено АРР «Закарпаття» як продовження уже реалізованого проєкту «Збереження Середнянського замку та замку «Сент-Міклош» у межах Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *