24 березня 1947 року – трагічна дата для Мукачівської греко-католицької єпархії – Мукачівський монастир був силоміць переданий православній церкві МП

24 березня 1947 р. на Закарпатті московити оточили й захопили монастир Василіян на Чернечій Горі біля Мукачева.
*****
Дня 22 березня 1947 р., пізно вночі, НКВД покликало до міського комітету головного настоятеля закарпатських василіян – о. Антонія Мондика та місцевого ігумена – о. Івана Сатмарія і домагались, щоб в імені всіх закарпатських ченців підписали заяву про перехід на православ’я. Вони ж однозначно заявили, що того ніколи не зроблять. Коли ж ніякі намови, обіцянки та погрози не помогли, то десь над ранком їх відпустили.
Два дні згодом, саме під час вечері, Чернечу гору зі всіх сторін облягли моторизовані відділи тяжко озброєної міліції. До їдальні ввійшло кілька агентів НКВД і ще раз домагалися від вже згаданих настоятелів підписати заяву про перехід на православ’я, бо інакше монастир буде зліквідований, а всіх монахів вивезуть до концентраційних таборів. Як о. Мондик, так і о. Сатмарій ще раз рішуче заявили, що того ніколи не зроблять, хоч би їм довелось і вмерти. Коли ж командир НКВД казав відокремити настоятелів від решти монахів, о. Сатмарій ще встиг був до них промовити: «Нехай кожен з вас так поступить, як йому підкаже його власне сумління!» На те згаданий командир приступав до кожного монаха зосібна і намовляв їх, щоб рятували своє життя та підписали заяву про перехід на православ’я. Однак кожен з них переконано відмовився. Тоді усіх монахів, числом 32-ох, посадили до трьох вантажних автомобілів та в супроводі озброєної міліції вивезли до Свято-Михайлівського монастиря в Імстичові, Іршавського району, а Свято-Миколаївський монастир на Чернечій горі передали православним.
Зайнявши Свято-Миколаївський монастир на Чернечій горі, православні монахи негайно взялись до бібліотеки й спалили аскетич­ні твори та книжки релігійного змісту католицьких авторів. Ще того ж року, Свято-Миколаївський монастир передали православним монахиням. Їхнім духовним настоятелем став архімандрит Василій Пронін. І саме йому облвиконком поручив упорядкувати розкинену монастирську бібліотеку й архів. На основі списків арх. Проніна обласний комітет літом 1953 р. наказав вивезти й передати монастирську бібліотеку Ужгородському державному університету, а ввесь архівний матеріал перенести до обласного архіву в Берегові. Свято-Миколаївський монастир посідав також багатющу скарбницю давніх церковних пам’яток і реліквій. Теж і їх вивезено й приміщено у Краєзнавчому музею в Ужгороді.
Тим-то Свято-Миколаївський монастир на Чернечій горі біля Мукачева перестав фігурувати як культурний осередок закарпатських українців, а для греко-католиків від 1947 р. перестав бути їхнім релігійним і культурним центром.
Примітка.  Мукачівський Свято-Миколаївський монастир був культурним осередком пудкарпатських русинів та культурним і релігійним центром Мукачівської греко-католицької церкви, яка в 1949 році була заборонена на території Закарпаття

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *