Як підлітки прирікають себе на злидні

-Навіщо вчитися, якщо можна зробити канал на Ютуб або в Тік-Току, і там за короткий термін заробити більше, ніж батьки – за все життя?

Вирішив недавно поставити мене в глухий кут таким ось каверзним питанням син моїх сусідів. Хлопчині – чотирнадцять років, і він марить кар’єрою крутого блогера, який без  будь-якої освіти, зможе заробити шалені гроші в інтернеті.

Це підліткам здається самим клейовим. Не варто вчитися – «пили» свої «відосики» і буде тобі щастя.

Найцікавіше те, що багато дорослих, з життєвим досвідом, таку позицію підтримують. Мовляв, нема чого розпорошуватися, в школі програма навчання нудна, непотрібна і застаріла, вчителі – погані, так що тримаємося  в школі для отримання атестата і біжимо, біжимо, біжимо писати «відосики», плювати при цьому на те, чи є в голові знання чи ні.

Особливо мені «подобаються» твердження, що для роботодавців освіта не має значення, головне – щоб навички були. А навичкам, мовляв, можна і самому навчитися.

Тому, мабуть, за тридцять років існування нашої держави не зустрічав жодного самородка – Корольова, одні бариги. Напевно тому, що Корольов навчався, як проклятий. Тому, мабуть, США запускає унікальні космічні апарати на Марс, а Україна користується залишками колишньої величі Радянського Союзу – «Південмашом».

Знаєте, підлітки, які думаю, що вчитися – не треба, краще відосики пиляти, прирікають себе на злидні.

З відосиками до успіху приходить один з декількох десятків, а то й сотень, тисяч. Та й термін слави короткий, і добре, якщо розуму та освіти вистачить за цей термін зароблене відкладе або інвестувати – щоб на життя вистачило. Але ж не вистачає!

Втім, це я щось з теми пішов, вдарився в ліричні роздуми. Спочатку хотів написати, як пояснити підліткам, що вчитися треба.

Тут, звичайно, у кого як. Але ось у знайомих,  дівчина шістнадцяти років різко змінила свої погляди після того, як почала спілкуватися … З іноземними школярами.

Такий ось парадокс.

Вона  захопилася сучасною азійською культурою, почала вчити китайську мову,  і з носіями цієї мови тепер намагається розмовляти. Дивно, але світосприйняття її дуже сильно змінилося, відзначають дома. Якщо раніше вона судила про те, «як живуть інші» по гламурним роликам, в яких ніхто не вчиться і не працює, але у всіх все “в шоколаді”, то досить скоро зрозуміла – насправді в переважній більшості підлітки «за бугром» усвідомлюють: без освіти нікому даром не потрібні будуть у дорослому житті.

Зараз сама зубрить англійську з німецькою та польською (раніше – зі скандалами змушували вчити тільки перші дві мови), і не пищить, що витрачає юні роки незрозуміло на що. В атестаті за дев’ятий клас будуть одні відмінні оцінки. Програма мінімум – вступити вчитися хоча б в один з польських медичних вишів (бо навчання в Німеччині або, тим паче в Англії, фінансово не потягнути).

Все це не заважає їй «самовиражатися» по повній програмі. Волосся кислотного кольору, пірсинг, і все те, від чого зараз «тягнуться» багато підлітків, а взагалі – зовні повний протест проти упорядкованого світу дорослих.

Не скажу, що  особисто я від таких ідей в захваті, або вважаю ситуацію ідеальною. Не пропоную всім брати приклад з цього випадку. Це просто розповідь про те, як один підліток зрозумів, чому освіта – це потрібно.

Олексій Фазекош, голова Ради адвокатів Закарпатської області, 

кандидат юридичних наук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *