Чому сесія Закарпатської обласної ради пройшла на «грані фолу»?

Сьогодні, 25 лютого, відбулося пленарне засідання 2 сесії Закарпатської обласної ради 8 скликання. Ще тільки друга, а вже є проблеми з монолітністю «провладної коаліції», в яку умовно входять 37 депутатів з 64 (Рідне Закарпаття -12, Слуги народу – 11, Батьківщина – 8, Європейська Солідарність – 6).

Підтримати «своїх» обласних депутатів прийшли й депутати Верховної Ради України: «провладно – опозиційна» депутатка Іванна Климпуш-Цинцадзе та  «Слуга..» Михайло Лаба.

У зв’язку з відрядженням голови облради Петрова Олексія Геннадійовича у Київ, повноваження голови облради здійснював перший заступник голови Закарпатської Андрій  Шекета.

Відкриваючи пленарне  засідання, Андрій Андрійович, в дусі «совка» переказав від «його світлості» Олексія Петрова слова вдячності депутатам за участь у засіданні сесії та сподівання на конструктив у прийнятті усіх передбачених сьогодні для розгляду важливих рішень.

А дякувати було за що. Сьогоднішня сесія пройшла на «грані фолу». Опозиційні депутати в знак протесту проти узурпації влади в органі місцевого самоврядування не зареєструвалися на пленарному засіданні, а це 27 депутатів. Не прийшло на сесію і частина депутатів з провладної фракції, хоч і їм  дуже дякували.

На початку пленарного засідання зареєструвалося тільки 32 депутати, а це половина від чисельного складу депутатів обласної ради. Андрій Шекета вдався до умовляння та, порушуючи регламент, просить повторно зареєструватися. На табло появилось число 33 й Андрій Андрійович полегшено здохнув: «Сесію можна проводити». А потім появилось число 34, і в голосі головуючого вже появились бадьорі нотки.

Мирослав Щербей

Так хто так запізніло зареєструвався? Депутати з «провладної» фракції? Ні. Їх було у сесійній залі тільки 32.  Виявилось, що серед опозиції з’явились свої «колабораціоністи», депутати від ОПЗЖ: Мирослав Щербей, начальник  Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області, підполковник служби цивільного захисту та Ладислав Касків, колишній голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проєктами.

Мабуть, на нашій рідній українській землі, зрада, колабораціонізм будуть вічними.

Дивує інше. Знаючи добре лідера обласної організації ОПЗЖ та керівника фракції в обласній раді Івана Івановича Чубірку, можу сказати тільки одне: не погоджуюсь з багатьма його ідеологічними принципами, але поважаю за його  політичну позицію, якої він твердо тримається уже багато років. Але тоді за якими принципами підбирались кандидати в депутати, якщо появляються такі люди, як Щербей і Касків?

Владислав Касків

Хоча названих мною «політичних діячів» можна по людський зрозуміти. Один на державній службі, а інший активно лобіює будівництво  гірськолижного курорту біля Воловця.  Тому цим депутатам з владою треба дружити, а не конфронтувати. Чи не так?

Ще вчора телеканали 112, News One,  ZIK, якщо не підтримували Володимира Зеленського, то хоч зберігали певний нейтралітет стосовно сьогоднішньої влади, а сьогодні Володимир Зеленський закрив названі телеканали та пішов війною проти лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Про позицію обласної організації ОПЗЖ та депутатської фракції даної партії в Закарпатській обласній раді сказав на сесії керівник фракції Іван Чубірко  у своїй заяві (див. відео з 28-29 хвилини. https://youtu.be/d5pEKlm9VC0)

В знак протесту на дії президента України Володимира Зеленського, фракція ОПЗЖ покинула сесію, крім двох, названих мною депутатів.

Які будуть дії лідера обласної організації ОПЗЖ Івана Чубірки та самої партії стосовно зрадників? Можна тільки гадати. Хоча  простий вихід – це відкликати депутатів і ввести в обласну раду інших депутатів. Тим більше, що «лавиця запасних» в ОПЗЖ досить велика.

Сьогодні, дякуючи зрадникам від ОПЗЖ, правда зі скрипом, Андрій Шекета провів сесію. А що буде завтра? Чому депутати від опозиції, і не тільки, протестують проти дій провладної «більшості»? Хоча яка там більшість, коли для неї шукають потрібних депутатів серед опозиційних фракцій?.

Відповідь на питання дає Заява депутатів фракції «ЗА МАЙБУТНЄ» у Закарпатській обласній раді:

«Ми, депутати Закарпатської обласної ради від фракції «За майбутнє» глибоко стурбовані ситуацією, яка нині відбувається в обласній раді.

Позиція нашої фракції щодо більшості питань – повністю ігнорується. Сформована коаліція практично узурпувала владу в області, чого не було при жодній депутатській каденції минулих скликань.

Депутатські комісії сформовані без урахування наших побажань та залучення депутатів з відповідними професійними досягненнями.

Кричущим фактом є те, що наші депутати не представлені в комісії з питань бюджету, а сам проект рішення щодо бюджету на 2021 рік, з кулуарно внесеними напередодні правками, було надано нам для ознайомлення за п’ять хвилин до засідання сесії.

При розподілі бюджету по округах, пропозиції депутатів фракції «За майбутнє» не було враховано, а запропоновані нами об’єкти щодо капітальних чи поточних ремонтів – не включено до тих чи інших обласних програм. Ми вважаємо це порушенням прав наших виборців.

Проект Регламенту, запропонований до розгляду, делегує багато повноважень керівництву ради і порушує права депутатів, які представляють інтереси виборців.

Враховуючи все вищенаведене, сьогодні ми не взяли участь у засіданні сесії всією фракцією, щоб привернути увагу громадськості до тих дій  і процесів, які відбуваються в обласній раді!»

Поки що ставимо три крапки…

Як будуть розвиватися події в обласній раді далі? Побачимо.

Степан Сікора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *