Тотальний негативізм і агресія накрили українських користувачів соцмережі — багато хто втрачає до неї інтерес

Водоспади невиправданої агресії й цунамі невмотивованого негативу — це невіддільна  риса політичних і громадський Фейсбук – дискусій в Україні. Багато користувачів від подібного настільки втомилися, що намагаються обмежити свою залученість у соцмережу.

Письменниця Галина Шиян зареєструвалася у соціальній мережі Фейсбук у далекому 2007 році, коли в тій було ще мало функцій і загалом переважала іноземна аудиторія. Тоді ФБ використовували переважно для підтримки зв’язків із тими, хто далеко, розповідає вона, і мережу наповнювали фотографії з подорожей і короткі записи-статуси. «Українська аудиторія зависала у ЖЖ, ВКонтакте й Одноклассниках, розділившись на сегменти, характерні для цих соцмереж», — згадує письменниця.

Але після того, як і у ФБ з’явилася можливість писати довгі пости, туди потягнулися українські лідери думок. Шиян спочатку було цікаво брати участь у дискусіях, що розгорнулися там — їй здавалося, що в них народжується якась істина. «Однак потім з’явилося відчуття, що не народжується нічого, крім втоми, апатії і фрустрації. Кожен накидає на вентилятор і залишається на своєму», — ділиться враженнями вона.

Шиян дратує, що часто в коментарях від неї вимагають оприлюднити свою позицію з тих чи інших суспільних або політичних питань: «Мене це виснажує, я не бачу необхідності про все висловлюватися».

У письменниці склалося враження, що люди вихлюпують у соцмережі емоції не для того, щоб заспокоїтися, а лише, аби ще більше накрутити себе. У постах, пов’язаних із політикою, оливи у вогонь підливають ще й інтернет-тролі, тому обговорення втрачає будь-який сенс.

І якщо під час Революції гідності або на початку російської агресії на Донбасі багато українців об’єднувалися у соцмережах для допомоги один одному і фронту, то президентські вибори-2019 чітко і глибоко розділили ФБ-користувачів, зіштовхнувши лобами прихильників Петра Порошенка і Володимира Зеленського.

Минуло півтора року, а пристрасті так і не охололи. Навпаки, в українському сегменті дітища Цукерберґа киплять нові теми. Тим паче, що 2020-й, за словами психологів, додав до світовідчуття його користувачів тривогу і страх, викликані пандемією коронавірусу. До того ж карантин змусив людей проводити у ФБ ще більше часу.

За даними дослідження комунікаційної групи Plusone, опублікованими в кінці січня 2021-го, вітчизняна аудиторія цієї соцмережі за останні пів року зросла на 1 млн і тепер становить 16 млн користувачів, або майже половину населення країни.

І вже в самому Фейсбуці все частіше з’являються пости українців, що їх втомила ця соцмережа через суцільний негатив і хейт на адресу один одного. «Це [Фейсбук-обговорення] перестало бути дискусією про майбутнє моєї країни, зате перетворилося на кімнату бруду, де вдень і вночі ловлять тіктокерш і шанують корупціонерів із продажними політиками», — написала нещодавно на своїй ФБ-сторінці Анна Філімонова, видавчиня онлайн-журналу Маяк, перевівши свої пости в режим «тільки для друзів». А низка лідерів думок навіть вирішили зробити «детокс» — своєрідне очищення свідомості — хоча б на місяць, аби скоротити власну присутність у ФБ і зменшити вплив політичних суперечок на своє життя.

Автор: Крістіна Бердинських

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *