У дерев’яній церкві Святого Миколая Чудотворця в Колодному створять музей (відео)

План першочергових дій для ремонту та відновлення цілісності храмового комплексу обговорили під час виїзної наради у Колодному на Тячівщині.

У церкві Святого Миколая Чудотворця в Колодному створять музей. Збудований 550 років тому храм знаходиться у власності Углянської громади. Більшість часу церква зачинена, адже знаходиться в аварійному стані, повідомили в ОДА.

Департамент культури Закарпатської ОДА виготовить облікову документацію та клопотатиме про внесення храму до Держреєстру пам’яток. А після виготовлення проєктно-кошторисної документації шукатимуть гроші для першочергових робіт.

Проєкт відновлення храму можна буде подавати на грантові та секторальні програми, фінансування Держфонду регіонального розвитку, програми «Велика реставрація». Шляхи фінансування та першочерговий план дій обговорили під час виїзної наради у Колодному.

Віднайшли і старовинний іконостас, який кілька десятиліть вважався втраченим. Художній музей ім. Й. Бокшая готовий передати його громаді після реставрації храму та забезпечення належних умов зберігання ікон. Адже головне завдання проєкту – не просто відновити церкву, а зберегти цілісність храмового комплексу.

Голос Карпат

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *