Оксана Розман «Русинські жінки: різні долі і одна любов». Героїні у габітах, 02

Весною 1944 р. в окупованій фашистською Угорщиною Подкарпатській Русі почали розгортатись страшні події. Підкоряючись ідеології фашизму, угорська військова влада почала забирати всіх жителів єврейської національності, в концентраційні табори.

Працюючи над уточненням прізвіщ доробратівчан єврейської національності, які стали жертвами фашизму, я була шокована розповідями голови  єврейської  громади м. Мукачева Лейбовича Абрагама і члена Міжнародної єврейської жіночої організації „Проект Кешер” Голендер Елли.

Понад 100 000 євреїв Подкарпатської Русі було відправлено в концентраційний табір Аушвіц. По дорозі внаслідок нелюдських умов багато стариків, маленьких дітей і хворих померло. По прибутті всі повинні були підійти до реєстраторів, які записували прізвище ім’я і по батькові. Далі, пошикував- шись у шеренгу, по одному заходили на територію табору. Там, сидячи у кріслі на невеликому підвищенні, німець Менгеле помахом палиці показував куди йти: направо чи наліво. Усе це супроводжувалось диявольською симфонією Фауста, що звучала з гучномовців. Тут навіки розлучали дітей і батьків, чоловіків і їхніх жінок. Усі, кого відправляли наліво, більше не поверталися. Там людям наказували роздягнутися, заводили у камеру і закривали. Камеру заповнювали газом, а потім всіх спалювали. Знищенню підлягали хворі, старі і слабкі. Здорових відділяли для використання на важких роботах: у каменоломнях, на заводах з виготовлення пороху чи снарядів та ін. Багатьох дітей використовували для медичних цілей: з одних викачували всю кров, яку потім використовували для переливання, а на інших проводили різні медичні до- сліди. З вагітних жінок виймали зародиші і плоди, над якими потім теж проводили експерименти.

В чому вина доробратівчанки Якубович Рози і її дітей дев’яти, семи і п’яти років, яких спалили в один день 28 травня 1944 року в концтаборі Аушвіц? Лише в тому, що вони народились євреями. Та хіба був у них вибір?

Список доробратівчан єврейської національності, що загинули в концентраційному таборі Аушвіц

Прізвище, ім’я, по-батьковіВік
1.Аккерман Шамуель-Вольф Шамуелович39 р.
2.Аккерман Герміна34 р.
3.Аккерман Лазар Філіпович37 р.
4.Аккерман Жені Вольфівна38 р.
5.Аккерман Лазар Гершович46 р.
6.Аккерман Розалія Філіповна46 р.
7.Бухбаум (ур. Клайн) Етела41 р.
8.Гольдштейн Мозеш Германович30 р.
9.Гольдштейн Роза Давидівна23 р.
10.Голлендер Беньямін Ізраелович45 р.
11.Голлендер (Айхель) Фані Йоселівна40 р.
12.Голлендер Іцік14 р.
13.Голлендер Мозеш11 р.
14.Голлендер Ліпот10 р.
15.Голендер (ур. Вебер) Елла Давидівна18 р.
16.Голендер Лайош Бейлович30 р.
17.Голендер Мойзеш Мойзешович35 р.
18.Голендер (ур.Вайс) Шарлота28 р
19.Голендер Янкель Беркович7 р.
20.Голендер Маєр Якубович42 р.
21.Голендер Аврум Якубович42 р.
22.Голендер Шулим Якубович46 р.
23.Голендер Бруха Якубівна55 р.
24.Голендер Піна Якубівна?
25.Голлендер Шоломон Якобович50 р.
26.Граус (ур. Кополович) Залі Мозешівна44 р.
27.Граус Соломон51 р.
28.Гросс Естер Ліпотівна47 р.
29.Грос Регіна40 р.
30.Гросс Самуел Абрагамович39 р.
31.Гросс Узер-Зеліг Германович51 р.
32.Давидович Шамуел Давідович35 р.
33.Давидович (Браун) Лаура Айзиківна47 р.
34.Давидович Мальвіна Блімівна23 р.
35.Давидович Іта?
36.Давидович Якоб?
37.Кац Мойзіш-Йозеф41 р.
38.Клайн Естер Петахягуївна?
39.Клайн Егуда Петахягуйович?
40.Клайн Людвік Самуелович56 р.
41.Клайн Юда-Герш Шамуелович55 р.
42.Ламперт Берта?
43.Ламперт Залі49 р.
44.Ламперт Арон58 р.
45.Ламперт (Золдан) Фаіна Ноївна53 р.
46.Ламперт Мехел Аронович30 р.
47.Ламперт Абрагам Аронович25 р.
48.Ламперт Ноель Аронович20 р.
49.Ламперт Лазарь?
50.Ландесман Вільмош47 р.
51.Ландесман Сара Соломонівна45 р.
52.Ландесман Бернат Вільмошович21 р.
53.Маускопф Вольф Меїрович58 р.
54.Маускопф Самуїл Мордехайович23 р.
55.Мермельштейн Соломон Еліашевич48 р.
56.Мермельштейн (Бернер) Абрагамівна44 р.
57.Мермельштейн Ленке Соломонівна12 р.
58.Мермельштейн Піра Соломонівна21 р.
59.Струбл (Хаймович) Дора Юдівна33 р.
60.Струбл Берта9 р.
61.Струб Вольф6 р.
62.Хейзлер Зігмонд Хаїмович54 р.
63.Хейзлер ( Сабо)Хані Мігалівна49 р.
64.Цікк (Грюнштейн) Гелена Мойзешівна33 р.
65.Цікк Давід9 р.
66.Цікк Айзик?
67.Шварц Бернат34 р.
68.Шварц Бланка22 р.
69.Якубович Роза Маєрівна?
70.Якубович Самуел Ігнацевич36 р.
71.Якубович Ізідор9 р.
72.Якубович Аліца7 р.
73.Якубович Айзік5 р.

Не в змозі залишатись осторонь цих страшних подій сестра Ігнатія зібрала у себе префекток та вчителів інтернатів і сиротинцю й закликала їх допомогти: „Фашисти забирають на погибель всіх жидів і навіть дітей. Всі люди є від Бога, а тому це неправильно. Особливо шкода дітей. Ми можемо врятувати від загибелі певну кількість єврейських дітей, взявши їх в інтернат і сиротинець, але це грозить нам великою небезпекою. Якщо військова влада взнає про це, всіх, хто був до цього причетний або знав і не доповів владі, можуть розстріляти. Чи готові ми піти на такий ризик?”. Серед тиші піднялась се- стра Миколая і сказала: „Якщо ми в змозі врятувати від смерті хоч одну дитину і не зробимо цього, то потім не зможемо собі цього простити, як не простить нам і Бог”. За нею піднялась сестра Теофіла, яка теж висловилась за спасіння життів єврей- ських дітей і так по черзі піднімалась кожна присутня монахи- ня. Всі до одної підтримали заклик матері Ігнатії.

Ю. Коссей у своїй книзі „Кафедральний Храм і резиденція єпископів Мукачівської єпархії” написав: «…винахідливі методи конспірації дотепних монахинь захистили безвинних єврейських дівчаток від небезпеки, – спасли молоденьке життя. Всі дівчатка без розбору в однаковій учнівській формі разом відвідували класні приміщення для заняття. Організовано ходили до Кафедрального Храму і до каплиць, так що шпигуни не мали жодного приводу доносити. А єврейські дівчата дочекались звільнення і довічно завдячували монашкам–рятівницям…»

У кінці жовтня місяця 1944 року в Ужгород увійшла Червона армія. Зранку 27 жовтня в районі Радванки (район Ужгорода) чувся шум техніки і поодинокі вистріли.

„Я знаходилась тоді в монастирі на другому поверсі, – зга- дує сестра Ольга. – Десь перед обідом з вулиці Ракоці почувся шум техніки, викрики людей і ричання тварин. Я виглянула у вікно і те, що побачила там, нагадало мені картину, яку я малювала у своїй уяві, читаючи про наступи монголо-татар. Вузькою вулицею в безпорядку їхали вози, арби запряжені кіньми, мулами і навіть верблюдами. Їхали якісь трактори. На всьому  цьому  транспорті сиділи чи  стояли одягнуті  в різний одяг військові. Деякі в напіввійськовій формі. Одні в шинелях, інші у куфайках. Хтось просто в гімнастерці, а то і в цивільному піджаку. З возів звисали ноги, взуті в чоботи, черевики, обмотані онучами. Все це сигналило, ревіло, кричало і тріщало. З приїздом усього цього каламбуру в місті запанувала тривога. Вночі чулись поодинокі вистріли. Почались грабежі і крадіжки, напади на приватні будинки. 28 жовтня в монастирські ворота почали сильно грюкати. Монахиня, яка була біля брами побачила, що це руські солдати приїхали на машині. Вони вимагали відчинити ворота, погрожуючи стріляти. Матушка розпорядилась зайти всім у приміщення, а вона сама відчинила дверцята і впустила солдат. Ті наставили на неї автомати і старший почав кричати, чому так довго не відкривали ворота. Напевне в монастирі переховуються німецькі або угорські солдати. Незважаючи на протест, провели обшук у приміщеннях монастиря. Через кілька днів приїхали і забрали зерно та сіно для фуражу. В приміщенні інтернату облаштували військовий госпіталь”. Сестри в госпіталі працювали медсестрами і санітарками, доглядали за пораненими і хворими солдатами. Мабуть через це військова влада на певний час почала відноситись до монастиря лояльніше. Але з включенням Подкарпатської Русі до комуністичної імперії почались репресії проти греко-католицької церкви. Це відчули на собі і монастирі. Сестрам-монахиням і багатьом випускникам учительських семінарій заборонили працювати вчителями в школах, хоча вони закінчили учительські семінарії, а деякі навіть здобули вищу освіту в університетах Братислави, Праги, Відня, Сербії. Сестра Ольга навчалась в Університеті м. Сегет і здобула освіту вчителя біології. До шкіл області привезли комсомольців і комуністів зі східних областей, які приступили до навчання і виховання дітей та молоді краю в дусі любові і відданості партії Леніна-Сталіна.

На одній з обласних нарад представник обкому партії наставляв сільських вчителів виховувати дітей і школярів на прикладах піонера Павлика Морозова, Павки Корчагіна, вчитися в російського фельдмаршала Александра Суворова дисципліни і уміння знаходити рішення у складних життєвих  ситуаціях. Він запитав в присутніх, хто читав книгу «Оповідання про А. Суворова» автора Сергея Алексеева. Коли ніхто не озвався, він почав вичитувати мораль всім присутнім. Як школа може виховати відданих соціалістичній ідеї колгоспників, якщо навіть педагоги не знають таких безцінних творів? Представник обкому наказав присутнім негайно  прочитати цю книгу, особливо звернути увагу на оповідання «Барин» і «Невеста». Вчителі не зовсім розуміли, яке відношення має російський поміщик-фельдмаршал до соціалізму і до колгоспу, але наступні кілька тижнів у бібліотеках найбільше читали саме цю книгу. Прочитавши, розумієш, що соціалістичне сільське господарство, аморальність в сімейних стосунках і відношення до церкви як до атрибута зародилось в Росії ще задовго до народження Леніна. Він і його послідовники лише удосконалили систему.

БАРИН (ПАН)

Суворов був багатим поміщиком. Під Москвою, Володи- миром, Костромою, Пензою і Новгородом знаходились землі і маєтки графа Суворова Олександра Васильовича. В новгородському маєтку селяни з нетерпінням чекали приїзду графа. Замучились селяни. Замучив їх своїми придирками управ- ляючий Балк. Ось і вирішили селяни дочекатись приїзду Суворова, прийти до нього і все розказати. Прибув Суворов. Явились селяни.

  • Як звати? – звернувся фельдмаршал до першого.
  • Денис Нікітін.
  • Про що скарга?
  • Битий батюшка.
  • За що битий?

Став Нікітін пояснювати, що зимою, проходячи по панському полю, знайшов він підгнивший сніп хліба. Підібрав його Нікітін, потягнув додому. Однак по дорозі його зустрів Балк, схопив і набив.

  • Правильно побитий,– сказав Суворов, – на панське рота не роззявляй.
  • Так сніп же підгнивший, завалящий. Йому все одно пропадати!
  • Не твоя справа, – перебив Суворов. – За порчу з управ-ляючого спрос. Іди. А що у тебе? – Звернувся до другого селя- нина.
  • Битий батюшка.
  • За що битий ?
  • Шапку не зняв перед управляючим, ваша світлість.
  • Шапку знімай, – відповів Суворов. – Правильно битий.
  • Так я ж не помітив. Без злого задуму ваша світлість.
  • Надалі помічай. Буде наука. Ну, а ти? – звернувся він до горбатої бабусі.
  • Бита, батюшка, бита, – зашамкала та, – недоїмка у мене, три рублі двадцять копійок.
  • Помилуй боже, вигукнув Суворов. – Три рубля двадцять копійок! Верни. Негайно верни!
  • Так де їх взяти?
  • Корову продай.
  • Так немає корови.
  • Позич.
  • Так у кого позичати ?!
  • Іди, – зупинив розмову Суворов. – Правильно бита. За недоїмки управляючому наказ і в майбутньому батогами бити.

Більше скаржників не знайшлося.

 НЕВЕСТЫ (НАРЕЧЕНІ)

Приїхав якось Суворов у свій маєток Ундал, пройшовся по вулиці, зустрів групу хлопців:

  • Жонаті?
  • Ні , ваша світлість.
  • Чому не жонаті?
  • Так наречених в селі немає.

Покликав Суворов управляючого, почав кричати:

  • Парубки як дуби виросли. Чому не жонаті?
  • Наречених же в селі нема.
  • Купити наречених, – розпорядився Суворов.

Любив Суворов, щоб селяни своєчасно заводили сімю і дітей, щоб було кому справно вести господарство. На наступний день, одержавши двісті рублів, управляю- чий пішов по наречених.

  • На обличчя не дивись,– наставляв Суворов. – Тільки щоб здорові були. Не затримуйся. Купив і в Ундал. Через декілька днів наречені прибули. Суворов викликав хлопців:
  • Шикуйсь! Стали в шеренгу.

Підійшов до наречених, зігнав з возів:

  • Шикуйсь! Наречені поставали.
  • На – пра – во!

Хлопці і дівчата повернулися й виявились тепер попарно.

  • Кроком руш! Під вінець. До церкви! – скомандував Суво- ров і сам пішов першим.

Тут же молодих повінчали. А так як все проходило швидко, то наречені і женихи одне одного як слід не розгледіли і після вінчання переплутались.

Вишикував тоді Суворов знову хлопців і дівчат по зросту  і відразу все стало на свої місця.

Суворов залишився задоволеним. Женив. Добру справу зробив. А те, чи сподобались одне одному женихи і наречені, не важливо. Головне для справи добре.

Далі буде…

Початок читайте за посиланням:

Оксана Розман «Русинські жінки: різні долі і одна любов». Передмова

Оксана Розман «Русинські жінки: різні долі і одна любов». Заради рідної землі, ч.01

Оксана Розман «Русинські жінки: різні долі і одна любов». Заради рідної землі, ч.02

Оксана Розман «Русинські жінки: різні долі і одна любов». Заради рідної землі, ч.03

Оксана Розман «Русинські жінки: різні долі і одна любов». Заради рідної землі, ч.04

Оксана Розман «Русинські жінки: різні долі і одна любов». Заради рідної землі, ч.05

Оксана Розман «Русинські жінки: різні долі і одна любов». Де ж наш дім, мамо?

Оксана Розман «Русинські жінки: різні долі і одна любов». Героїні у габітах, 01

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *