Вчені пояснили, як час вживання кави впливає на здоров’я і якість сну

У нещодавно опублікованій доповіді дослідники довели, що вживання кави вранці допомагає підтримувати пильність і концентрацію, особливо при порушеннях режиму сну.

А вживання за шість годин до відпочинку допомагає знизити негативний вплив кофеїну і сприяє більш здоровому сну.

Інститут наукової інформації про каву (ISIC) опублікував доповідь, в якій зібрано дані останніх досліджень, пов’язаних з впливом кави на сон.

Автори стверджують, що тим, хто потерпає від браку сну, вона допомагає пом’якшити негативні наслідки недосипу і впоратися з короткостроковими когнітивними порушеннями.

Так, споживання 300 міліграмів кофеїну (або трьох чашок кави) в день здатні допомогти підвищити уважність, час реакції, точність і робочу пам’ять в перші три дні недосипу.

У тих, хто працює в нічну зміну, кофеїн покращує психомоторну працездатність і пильність. Крім того, пара філіжанок кави за зміну так само ефективна, як півгодинний відпочинок.

Однак, як припускають вчені, це може в майбутньому вплинути на режим і якість сну. Також близько 400 міліграмів кофеїну – або п’яти чашок напою в день – можна безпечно вживати як частина здорового збалансованого харчування.

Однак вагітним і годуючим жінкам рекомендується обмежити дозу до 200 міліграмів. Ще дослідження показали, що кава допомагає боротися з сонливістю, викликаної зміною часових поясів, у пасажирів, які подорожують на схід.

Проте важливо ретельно вибирати час її приймання, щоб уникати потенційного загострення безсоння.

Результати звіту показують, що вживання кави може продовжити час, необхідний для засипання, а також зменшити час сну і вплинути на його якість. Зокрема, він скорочує фазу повільного сну.

Вплив кофеїну на сон залежить не тільки від кількості цієї речовини, споживаної за кілька годин до сну, а й від кількості в день, а також індивідуальної сприйнятливості і звички споживання.

Пікові рівні концентрації сполуки в плазмі досягаються через 15-120 хвилин після приймання всередину. Ефект триває кілька годин, в залежності від того, наскільки швидко вона засвоюється організмом.

Передбачається, що тим, хто чутливий до кофеїну, варто обмежити вживання кави за шість годин до сну – це допоможе знизити вплив. Так, дослідники описали, як напій впливає на здоров’я і якість сну, а також коли і в яких кількостях його краще пити. Автор доповіді, професор Рената Риха, підсумувала: «Кофеїн щодня споживають приблизно 80% населення світу. Його дія може тривати протягом декількох годин, в залежності від того, наскільки швидко або повільно він засвоюється організмом »

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *