Екскурсія на кріосховище – племінне господарство, де зберігають заморожені біологічні матеріали биків 70-х років минулого століття (відео)

Екскурсію на кріосховище – племінне господарство, де зберігають заморожені біологічні матеріали биків 1970-х років, провів екскурсовод Максим Адаменко на Мукачівщині. За його словами, це перші відвідини цього об’єкту. Його включать у цикл пізнавальних екскурсій Мукачевом для підлітків та дорослих.

Це рідкий азот, який використовують для заморожування різних матеріалів, зокрема, й біологічних. За словами екскурсовода Максима Адаменка, його використовували на кріосховищі, що на Мукачівщині, у 1950-1970-х роках для заморожування біологічних матеріалів биків.

“Це є Кріобанк – сховище, де зберігається сперма бугаїв, — розповів екскурсовод. — Це була програма 1940-х років, а в 1970-х, коли вже вивели й задокументували карпатську буру породу корів, то це племінне господарство займалося заготівлею сперми для штучного запліднення. Сюди вже потрапляли бугаї з інших племінних господарств, вони були навчені віддавати насіння, сперму, без корів на тренажерах”.

Максим Адаменко дію рідкого азоту продемонстрував на прикладі повітряної кулі.

“Найяскравішою демонстрацією є охолодження повітря зсередини кульки, вона отримує більшу щільність і зменшується в обсязі. Таким чином, ніби вакуумом, ця кулька стискається. Якщо температуру підвищити, повітря знову нагрівається, розширюється і кулька знову повертає свою форму”, — пояснив він.

Зараз в кріосховищі тільки зберігають зібрані матеріали, а заготівлею чи розведенням биків уже не займаються. Охочі ж можуть побачити всі лабораторії. За словами Максима Адаменка, така екскурсія входить у цикл пізнавальних для підлітків і дорослих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *