Володимир Зеленський: “Я ніколи в своєму житті не буду закривати жодні канали”

Як відомо, увечері 2 лютого Володимир Зеленський провів через РНБО і тут же ввів в дію своїм указом рішення про блокування телеканалів NewsOne, «112 Україна», ZIK. Ці канали належать нардепу від ОПЗЖ Тарасу Козаку і здобули слави телерупоров кума Путіна, глави політради ОПЗЖ Віктора Медведчука. Наскільки це рішення законно, будуть розбиратися суди. А їх поведінка непередбачувана. Ми ж зараз будемо говорити не про законність, а про політичні мотиви, які підштовхнули Зеленського до цього рішення.

Зміцнення особистої влади

Очевидно, що одним з головних був мотив особистої влади, диктатури. Зеленський, можливо, не проти б закрити будь-які медіа, які йому не підконтрольні. Але все медіа він закрити не може, а для закриття каналів Козака — Медведчука були відповідні підстави, ось Зеленський цією можливістю і скористався.

Для розуміння нинішньої ситуації дуже корисно згадати заяви Зеленського в перші місяці свого президентства. «Я дуже поважаю кожен канал, і канал NewsOne. Я ніколи не закривав в своєму житті жодного каналу. Я особисто за свободу слова, і ви це прекрасно знаєте. Я ніколи в своєму житті не буду закривати жодні канали, не маю права, не маю повноважень», — запевнив він під час поїздки на Рівненщину 10 вересня 2019 р. Незабаром, 18 вересня, апарат РНБО письмово повідомив журналістам, що підстав для введення санкцій проти телеканалів NewsOne і «112 Україна» не виявлено.

І таке ставлення не викликало подиву. Канали Козака — Медведчука в той час активно підігравали Зеленському та піарили його кроки назустріч Путіну. Тому на Банковій не бачили для себе ніякої загрози в цих каналах, хоча вони були такими ж прокремлівськими, як зараз.

Користуючись потуранням Зеленського, ці канали за півтора року в багато разів наростили свою аудиторію. Відповідно зріс їх політичний і пропагандистський вплив. Однак останнім часом ці канали все більш жорстко зачіпають своєю критикою особисто Зеленського, спеціально працюючи на падіння його президентського рейтингу. І Зеленський раптом забув, що він оцінював діяльність відверто прокремлівських каналів як свободу слова. Замість цього він раптом виявив рішучість і безкомпромісність у боротьбі з кремлівською пропагандою. «Тому що послідовний», як любив казати Янукович.

Особиста помста Медведчуку

Також очевидний мотив особистої помсти Медведчуку. Нагадаємо, що в січні Банкова розраховувала на новий обмін полоненими з Росією. Але Путін підмінив Зеленського Медведчуком. Кремлівські маріонетки в Донецьку і Луганську оголосили про рішення провести видачу чотирьох жінок, утримуваних в тамтешніх катівнях, але не офіційному Києву, а Медведчуку. Тим самим Кремль продемонстрував Банковій, що він може взагалі позбавити Зеленського і його офіс можливості піаритися на обмінах полоненими і віддати цю тему в ексклюзивне користування Медведчуку і ОПЗЖ.

В результаті обмін полоненими взагалі застопорився в будь-якій формі. А представники ОПЗЖ разом з каналами Козака — Медведчука скористалися цим для розгортання цілої кампанії по дискредитації Зеленського і вихваляння Медведчука. Наприклад, нардеп від ОПЗЖ Ренат Кузьмін розповів глядачам «112 каналу», що Медведчук «допомагає людям, які потрапили в біду. І якщо українська влада цього не робить, то нехай хоча б Медведчук цим займається. Зрештою, ця робота — це робота президента України… Я можу наводити дуже багато прикладів, в яких явно видно, що функції президента України взяв на себе Медведчук. І ось це дратує українську владу, саме з цієї причини вони з ним борються».

Коментуючи ситуацію, керівник офісу Зеленського Андрій Єрмак заявив, що українська влада не має наміру залишати без відповіді спроби Медведчука взяти участь в процесі обміну полоненими в обхід офіційних домовленостей. Так що закриття телеканалів, пов’язаних з Медведчуком, цілком можна розцінювати як таку відповідь.

До речі, ця відповідь — не єдина. Ще 21 січня нардеп від ОПЗЖ Ілля Ківа повідомив, що «Державіаслужба отримала команду “перекрити”небо для літаків, які використовує Медведчук для перельотів в Росію». А в санкціях, введених в дію указом Зеленського 2 лютого, є і персональні санкції проти Тараса Козака, включаючи «обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України». Так що Медведчук не може літати не тільки своїми літаками, а й літаками Козака.

Відповідь Путіну

Звичайно, блокування прокремлівських каналів, пов’язаних з кумом Путіна, — це і удар по інтересам Путіна в Україні. І тут явно проглядається бажання дати якусь відповідь Путіну на блокування їм переговорів по Донбасу в Нормандські форматі.

Ще 22 січня стало очевидно, що Путін створив нову кризу у відносинах з Україною. Проявом цієї кризи стала зрив зустрічі в Нормандські форматі на рівні радників. А коли 27 січня ці консультації все ж пройшли в режимі відеоконференції, то результат їх виявився нульовим. Якщо раніше Банкова після подібних зустрічей хвалилася всякими надіями і анонсувала успіхи, то на цей раз вона обмежилася парою сухих фраз: «В ході зустрічі сторони обговорили кроки, які могли б активізувати процес встановлення миру на Донбасі. Сторони домовилися продовжити консультації на наступних зустрічах на рівні радників». І навіть орієнтовної дати цих «наступних зустрічей» не названо. Тобто переговорний процес повністю застопорився.

Про відповідь Кремлю говорить і міністр культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко. «Упевнений, в Москві вже готують методички про” наступ на свободу слова в Україні” і “знищення вільної преси”. Хочу попередити: ці телеканали — не звичайні телевізійні мовники. Це по суті іноземна пропагандистська машина, яка була сформована в Україні і опосередковано профінансована Москвою, де про свободу слова вже давно не йдеться, а окремі журналісти стали солдатами Кремля. Тому рішення РНБО — симетрична відповідь на щоденні інформаційні та пропагандистські атаки на нашу свободу і незалежність», — заявив міністр.

Сигнал Вашингтону

Ще одним явним мотивом було бажання продемонструвати свою рішучість Джо Байдену. Фактично саме інавгурація Байдена стала тригером тих подій, які ми зараз спостерігаємо. 1 лютого Банкова послала адміністрації Байдена перший чіткий сигнал: з парламентської фракції партії «Слуга народу» був виключений Олександр Дубинський, який потрапив під американські санкції. І цей сигнал був почутий: незабаром міністру закордонних справ України Дмитру Кулебі подзвонив держсекретар США Ентоні Блінкен. Кажуть, під час тієї розмови поруч з Кулебою був Єрмак (як тут не згадати, що спалахнув на днях скандал навколо листування Єрмака з адвокатом Дональда Трампа Рудольфом Джуліані). А обговорювалися різні теми, включаючи спільні зусилля з протидії гібридним загрозам і дезінформації.

За відомостями Сергія Лещенка, саме та розмова і підштовхнув Банкову до екстреного скликання РНБО. «Рішення про накладення санкцій на канали Медведчука 112, NewsOne і ZIK готувалося в повній секретності. Засідання РНБО було скликано на 19 годину вівторка з метою прийняти блискавичне рішення в момент максимального ослаблення Путіна внутрішніми конфліктами і можливого загострення внутрішньої ситуації в Росії в зв’язку з засудженням Навального. У момент консолідації всього цивілізованого світу проти режиму Путіна йому буде важче зробити можливі відповідні дії щодо України. Також на прийняття рішення вплинуло встановлення контакту з новою адміністрацією Джо Байдена після дзвінка держсекретаря Тоні Блінкена міністру закордонних справ Дмитру Кулебі», — запропонував Лещенко свою версію подій.

Вранці 3 лютого Зеленський поширив через свій Twitter-акаунт коментар рішення РНБО. «Санкції — це складне рішення. Україна рішуче підтримує свободу слова. Але не пропаганду, фінансовану країною-агресором, яка підриває Україну на шляху до ЄС та євроатлантичної інтеграції. Боротьба за незалежність — це боротьба в інформаційній війні за правду і європейські цінності», — підкреслив він. Примітно, що повідомлення Зеленського написано англійською мовою. Очевидно, даний меседж спрямований перш за все на іноземну аудиторію.

Підбадьорити рейтинг

Нарешті, безсумнівно бажання Зеленського підняти свій рейтинг і опустити рейтинг ОПЗЖ в цілому і Медведчука зокрема. Хоча зараз ОПЗЖ волає до суспільства, щоб домігтися співчуття і підтримки, проте жорстока правда життя полягає в тому, що Медведчука після закриття телеканалів чекає швидка маргіналізація, як це сталося з Дубинським після виключення його з фракції «слуг народу» і закриття його каналу на YouTube.

Інстинкт політичного самозбереження спонукатиме переважну більшість політиків і медіа уникати будь-яких контактів з Медведчуком і його оточенням — просто заради того, щоб не створювати собі зайвих проблем.

До того ж Зеленський буде і далі таврувати Медведчука і ОПЗЖ, щоб таким чином самоствердитися. Зараз, коли його рейтинг впав до рекордно низьких позначок, Зеленському дуже потрібні перемоги хоч над кимось. Закриття телеканалів — це акт публічного приниження, і Зеленський цілком може розраховувати на те, що цей акт підбадьорить його власний рейтинг.

Лаври борця з кремлівською пропагандою важливі для Зеленського ще й для того, щоб затушувати численні скандали останніх місяців, де його оточення проявляло себе як відверто проросійське і антизахідне. Як приклади згадаємо скандал навколо зірваної спецоперації по затриманню «вагнеровцев»; скандал навколо заступника Єрмака Олега Татарова, який позиціонує себе як борця з «зовнішнім управлінням України» з боку Заходу; постійні скандали навколо поступок Зеленського і Єрмака на переговорах з Росією.

Рішенням РНБО Зеленський як би перегорнув сторінку і показав нове обличчя. Патріотичненьке, яке бажає якомога швидше інтегруватися в НАТО і ЄС і дати відсіч ворогу.

І від цього нового обличчя можна чекати нових сюрпризів у внутрішній політиці. Особливо якщо до цього простимулює животворящий Байден.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *